Публикация

Ваксинопрофилактиката е силно занемарена


Профилактиката е сред най-важните приоритети на здравната политика. Години наред политиците се занимават само с болници, лекари и здравната каса. Профилактиката е напълно занемарена, да не говорим за здравното обучение и възпитание на подрастващите, а и не само на тях.

 От години Министерството на здравеопазването не е организирало информационни кампании, които да пояснят на гражданите смисъла и полезността на ваксинирането.

Някак си незабелязано премина една епидемия, която би трябвало да разтревожи всички, особено здравните власти. Само за последните няколко месеца над 10 хил. деца са се разболели от морбили. За да се посрещнат нуждите, МЗ разпореди на много болници да разкрият легла за инфекциозно болни.

При цена на клиничната пътека от 407 лева, епидемията е струвала над 4 милиона лева на здравната каса, без да броим разходите на извънболничната помощ. Друг е въпросът дали НЗОК ги е платила, но това е друга тема.

Ако добавим разходите на родителите за отсъствие от работа, болнични за гледане на дете, купуване на лекарства и прочее, сумата може да стане още по-внушителна.

Никой обаче не обсъжда този въпрос. Контрольорите на Националната здравноосигурителна каса и инспекторите на Министерството на здравеопазването са се вторачили в това дали лекарят „Х” е поставил отметка в квадратчето „Y”.

Огромна част от тези пари можеше да бъдат спестени, ако децата бяха имунизирани, което официално е задължително, а според отчетите децата трябва да са ваксинирани.
И това е само финансовата страна на въпроса. При епидемията имаше смъртни случаи, за немалко деца вероятно ще има и трайни последици, което означава освен всичко друго и допълнителни разходи.

Картината с другите ваксини едва ли е по-различна. 
Българският имунизационен календар е един от най-бедните в Европа, покрива само 8 заразни болести - дифтерия, коклюш, тетанус, морбили, паротит, рубеола, хепатит Б и туберкулоза. Повечето страни в ЕС прилагат ваксини срещу менингит, пневмония, варицела, ротавирусен гастроентерит и рак на маточната шийка. 

Липсата на достатъчно ваксини и небрежността при изпълнението на имунизационния календар е една от причините за високата детска смъртност в България. По данни на СЗО по този показател сме на предпоследно място от 27-те европейски страни – 10,2 на 1000 живородени. От друга страна, в структурата на детската смъртност в България пневмониите са третата по ред причина.

Наскоро приетата промяна на нормативната уредба предвижда включване на две нови задължителни ваксини - пневмококова ваксина срещу пневмония, менингит, отит и риносинуит и петвалентна комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и менингит, причинен от хемофилус инфлуенце.

За 2010 г. Министерството на здравеопазването вече проведе търг за закупуване на ваксини. Има решение за определяне на спечелилите търга. Доставка обаче няма. Някои от ваксините не могат да се намерят дори и на свободна продажба. Така десетки хиляди деца са оставени на произвола на съдбата. Последиците от това могат да са катастрофални.

*Д-р Кацаров е представител на Центъра за защита правата в здравеопазването.

Коментари