Публикация

Коалиция настоя забраната за пушенето да не се либерализира


Представители на коалицията „За живот без тютюнев дим”, която е срещу либерализирането на режима за тютюнопушене на обществени места, днес се срещнаха с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с д-р Лъчезар Иванов, председател на Комисията по здравеопазване.

От коалицията, която обединява над двадесет организации и инициативи, поискаха управляващите да проявят държавническо мислене по отношение на здравето на нацията и най-вече на подрастващите и да предприемат стъпки в съответствие с европейските тенденции .

"Ако те демонстрират този кураж и направят тази трудна стъпка, ние, обществото, ще ги подкрепим. Гражданите ще помогнат да се спазва законът”, заявиха от коалицията.

Цецка Цачева посочи, че определеното от гражданската организация като отстъпление от вече приетия закон е малка крачка назад от пълната и тотална забрана и е направена, за да бъдат защитени правата на различни групи хора, тъй като в обществото няма единно мнение по въпроса.

Тя пое ангажимент исканията и мотивите на коалицията " За живот без тютюнев дим" да бъдат представени пред парламентарната група на ГЕРБ.

На 21 април, когато ще продължат дебатите по закона, представителите на коалицията приканват гражданите да се съберат в 8:30 часа пред парламента на чаша кафе без цигара. Така те ще напомнят на депутатите за голямата отговорност, която им предстои да поемат.

Коментари