Публикация

Столичната лекарска колегия с призив за протест

Столичната лекарска колегия с призив за протест

Нападението над д-р Албена Гагова от „Шейново“ предизвика вълна от недоволство


Столичната колегия на Българския лекарски съюз призова своите членове в петък, 7 юли, на протест. Лекарите трябва да излязат в 13:00 часа пред лечебните си заведения със сини ленти. 

„Така ще изразим своята подкрепа към д-р Гагова и колегите от САГБАЛ „Шейново“, както и категоричното неприемане на насилието над нас. Апелираме лекарите от Районните колегии на БЛС и членовете на Асоциациите на специалистите по медицински грижи да ни подкрепят в справедливия протест срещу агресията над лекарите. Призоваваме министърът на здравеопазването, членовете на Комисията по здравеопазване да ни подкрепят в борбата към нашия протест и да вземат мерки за прекратяване на насилието“, заявяват от колегията.

Оттам осъждат „поредния случай на непредизвикано насилие над лекар“. Изказват и съчувствие към д-р Гагова и изразяват надежда „скоро и успешно да преодолее последиците от вандалската постъпка на поредния агресивен нечовек“.

От доста време, благодарение на различни фактори, към лекарското съсловие и здравния персонал се създава негативна нагласа. Постоянно се тиражират твърдения от рода на „престъпници в бели престилки”, „алчни доктори” „некадърници” и други. В търсене на сензация се представят отделни нехарактерни случаи, изключения, а десетките хиляди всекидневно излекувани пациенти и спасени животи остават неотразени. В условията на тежко недофинансиране, постоянен натиск от страна на институциите, благодарение на усилията, които всекидневно полагаме, успяваме да предоставим на нашите пациенти висококачествена медицина, допълват от столичната лекарска колегия.

 

Нападението върху д-р Албена Гагова предизвика остра реакция и беше осъдено и от колеги, и от пациенти. 

„Ние сме шокирани от поредния случай на неоправдана агресия върху медик. Укоряваме недопустимото поведение на бащата и засвидетелстваме нашата пълна подкрепа към колегите от болница „Шейново“.
Това се казва в позиция на екипа на Първа САГБАЛ „Света София“, в която се изразява категорично възмущение от проявеното насилие върху д-р Гагова.

„Всички медицински специалисти заслужават уважение и безопасна работна среда, за да бъдат отдадени пълноценно на своята професия и пациенти“, категорични са медиците от „Света София“.

Те изразяват надежда, че това ще бъде последното нападение над лекар. Отправят и молба към хората за повече търпение и човечност.

В подкрепа на пострадалата акушер-гинеколожка се обявиха и пациентски организации „Заедно с теб“.

„За пореден път настояваме политиците и институциите да не се спотайват и да очакват и тази ситуация да отмине, а да предприемат реални действия срещу агресията над българските лекари.
Какво чакате, уважаеми политици? Да убият български лекар, който изпълнява служебните си задължения ли?“, питат от сдружението.

Те настояват институциите да предоставят информация колко са наказаните граждани, нападнали медици, през последната година, както и какви наказания са получили те.

От „Заедно с теб“ искат да знаят и защо при поредното нападение над медик в публичното пространство се появяват само битите и техните колеги, а не и депутатите от Комисията по здравеопазване и ръководствата на изпълнителната власт.

От Националната пациентска организация (НПО) заявиха в открито писмо, че агресията към лекарите е поведение, което трябва да бъде изкоренено от обществото. 

„Съзнателното причиняване на вреда или болка, демонстрацията на неприязън или използването на сила спрямо медиците трябва да бъдат заклеймени като престъпно деяние, заслужаващо най-суровото законово наказание. Нека не забравяме, че лекарите са тези, които са посветили усилията и времето си, за да опазват нашето здраве, и заслужават уважение, а не посегателство над личността им“, категорични са от пациентското сдружение.

Коментари