Публикация

Перкутанна нефролитотрипсия – решението при камъни в бъбреците над 20 мм

Перкутанна нефролитотрипсия – решението при камъни в бъбреците над 20 мм

За лечението на големи камъни в бъбреците консултира д-р Владимир Роглев, специалист-уролог  в МБАЛ и ДКЦ „Вита“


Д-р Роглев, какви са симптомите на бъбречно –каменната болест?
Обикновено  пациентите се оплакват от болки в поясната област от съответната страна на камъка. Болките могат да бъдат от силни и коликообразни до тъпи и постоянни. Възможно е заболяването да протича асимптомно (без болки), по-често наблюдавано  при по- големи конкременти. Колкото по-малък е камъкът, толкова по-голяма е възможността той да се придвижи по уретера и да предизвика бъбречна криза.  

Как се диагностицират камъни в бъбреците?
Прегледът включва консултация, ултразвуково изследване (ехография), рентгенография, допълнени при необходимост от контрастно изследване (урография) или компютърна томография.

Какво представлява перкутанната нефролитотрипсия?
Това е хирургичен, ендоскопски  метод за отстраняване на  бъбречни конкременти с размер над 2 см  и  такива, които не са били фрагментирани и отстранени  чрез  други  методи като например извънтелесно разбиване и уретеро - нефролитотрипсия.

Кои са предимствата на интервенцията?  
Това е минимално инвазивна операция. Тя не променя анатомията на бъбрека. Може при необходимост да бъде извършена повече от един път. В 90% от случаите гарантира отстраняване на камъка от бъбрека без необходимост от допълнителни процедури. Чрез перкутанната нефролитотрипсия се избягва широкият разрез за достъп до бъбрека. Методът  позволява и значително съкращаване на болничния престой и възстановяване.

Каква е продължителността на интервенцията?
В зависимост от размерите на камъка  и разположението му, процедурата се извършва в рамките на 20 до 45 мин.

Каква упойка се поставя?
Нужна е обща анестезия, за да осигурим пълен покой и ефективно  обезболяване.

Как става „извеждането“ на камъка от организма?
Достъпът  до бъбрека се осигурава чрез пункция  обикновено на долната  или средна група чашки. Пункцията се прави през малък - около 10 мм - разрез , през който се въвежда  оптичен инструмент (нефроскоп). През работния канал на нефроскопа се въвежда сонда свързана с генератор на високочестотни звукови вълни. Тя раздробява конкремента на малки частици,  които се  всмукват и извеждат от бъбрека, а по-големите  фрагменти се отстраняват със специални щипки. Цялата процедура се осъществява под рентгенов и оптичен контрол .

Нужно ли е пациентът да спазва някаква диета преди перкутанна нефролитотрипсия?
Спазва се протоколът, приложим преди всяка хирургична интервенция . 

Има ли усложнения и рискове?
Да. Дори и минимално инвазивни операции носят риск от кървене, инфекции или други усложнения. Като цяло обаче рискът от засягане на други органи е малък.

Колко е болничният престой при перкутанна нефролитотрипсия?
3-5 дни. До третия ден след интервенцията болният е с нефростомен дрен.

Може ли пациентът с диагноза камъни в бъбреците да отлага лечението?
Макар и бавно, камъкът нараства. В подобна ситуация рискът от бъбречна инфекция става висок. Същевременно има опасност конкрементът да запуши бъбрека и да доведе до бъбречна недостатъчност. 

Случва ли се проблемът да се повтори и да се образува отново камък в бъбрека?
Да, тъй като при всеки от нас анатомията на бъбречнните кухини е даденост. Същевременно ежедневите условия на живот, хранителните и хигиенните навици трудно се променят.

Можете ли да дадете съвет за превенция на камъни в бъбреците?
Препоръчително е да има адекватен прием на течности и профилактика на бъбречни инфекции.


С цел превенция на бъбречно-каменната болест ДКЦ „Вита“ организира безплатни прегледи при уролог. Пациентите с болки в областта на кръста и със съмнения за камъни в бъбреците, както и пациенти с диагностицирани камъни в бъбреците, които търсят подходящото лечение, ще бъдат преглеждани безплатно при следния график:

Вторник и четвъртък: 11:30 ч.– 13:30 ч. до 04.08.2017 г. 
Задължително записване на час на тел: 02 960 49 50. 
Допълнителни изследвания като ехограф, рентген и лабораторни изследвания ще бъдат таксувани по ценоразписа на ДКЦ „Вита“ (www.vita.bg).


Д-р Владимир Роглев е специалист-уролог в Отделението по урология и андрология на МБАЛ "Вита". В своята над 20-годишна практика д-р Роглев придобива опит в ултразвуковата и ендоскопска диагностика на урологични заболявания, трансректална биопсия на простатна жлеза, хирургия на горен и долен уринарен тракт, ендоскопски методи на заболявания на горен и долен уринарен тракт, хирургия на мъжка репродуктивна система и др. Д-р Роглев приема пациенти в ДКЦ и МБАЛ "Вита" (София, ул. Драговица №9, www.vita.bg).
 

Коментари