Публикация

Д-р Г. Павлова: Трябва да има отчетност на Надзора на НЗОК

Д-р Г. Павлова: Трябва да има отчетност на Надзора на НЗОК

Основният проблем в здравеопазването е недофинансирането, смята заместник-председателят на БЛС


Законодателят трябва да върви в посока промяна на правилата за отчетност на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. 

Това каза д-р Галинка Павлова, заместник-председател на Българския лекарски съюз, пред Bloomberg TV.

Д-р Павлова отбеляза, че управителят на осигурителния фонд се гласува от парламента и той е отговорен пред народните представители. Докато Надзорът не се избира от НС, там се определят квоти – на пациентите, на държавата, на синдикатите, които нямат ангажимент да се отчитат пред никого.

По думите й новият управител на касата „освен експерт (като лекар), трябва да е добре административно подготвен, да познава нормативните документи, правилата, по които работи институцията и се управляват парите на данъкоплатците“.

Основният проблем на здравната система е недофинансирането, категорично заяви заместник-председателят на БЛС.

Парите, които се дават на касата като бюджет за една календарна година, са недостатъчни, за да гарантираме на населението необходимия обем дейности и качеството, което трябва да получат, коментира д-р Павлова.

Тя изтъкна, че навсякъде по света пациентите доплащат от личните си пари за здраве максимум до 40%, а българите – над 50 % (според доклад на Световната банка) – за избор на екип, за закупуване на лекарства, за изследвания.

Разпределението на бюджета на НЗОК е неправилно - голямата част се насочва за болнична помощ, за лекарства, каза още д-р Павлова.

В студиото тя коментира и посегателствата над медици - тема, която през последните дни отново е на дневен ред:
„За съжаление посегателството, насилието, агресията към медиците стана ежедневие. Като ли че цялото общество не се изненадва от това, започна да го приема като нещо обикновено, което само се вписва в хрониките, съобщава се в медиите и нищо не се променя“.

Здравният министър проф. Николай Петров вчера заяви, че всяка година има около 50 нападения над лекари. През 2013 г. това посегателство беше криминализирано. 
Д-р Павлова съобщи, че съсловната организация е отправила писмено запитване до прокуратурата и очаква отговор за това колко са нападенията над медици, колко са осъдените граждани и какви точно присъди са получили. 

„Искаме да разберем дали законът се прилага в неговата строгост, да знаем, че той е ефективен и изпълнява функцията на превенция на насилието“, допълни д-р Павлова.
Целия разговор с д-р Галинка Павлова – вижте във видеото по-долу.

Коментари