Публикация

Прокурорски обвинения срещу Ж. Начева и д-р Е. Райнов


Софийската градска прокуратура повдигна обвинения срещу Жени Начева, директор на НЗОК, д-р Емил Райнов, бивш заместник-министър на здравеопазването и председател на Управителния съвет на здравната каса, и Веладин Битолски, бивш началник на кабинета на Сергей Станишев.

И на тримата е определена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер 2 хил. лв.

На Жени Начева са повдигнати две обвинения за престъпления по служба, а на д-р Емил Райнов – две за търговия с влияние. Веладин Битолски е обвинен за това, че заедно с д-р Райнов са искали пари от "Търговска лига".

Жени Начева е обвинена за това, че в периода февруари - май 2009 г. като директор на бюджетната дирекция в НЗОК е превишила властта си и неправомерно и еднолично е разпоредила корекция в бюджета на сливенската районна каса. С корекцията е бил завишен лимитът на болница „Хаджи Димитър” без да са налице основания за това. По този начин е била набавена облага за 800 хил. лева.

Второто обвинение е за това, че през март тази година директорката на НЗОК неправомерно е разпоредила на РЗОК - София-град да плати средства за извършена дейност над месечните лимити на болница „Токуда” – София. Плащането е за дейност, извършена от болницата през юли и септември 2009 г., и е на стойност 327 300. Парите са били отчетени от болницата през декември.

През март Начева е разпоредила на РЗОК - София-град да бъдат изплатени средства над месечните лимити и на Военномедицинската академия за дейности, извършени през февруари 2010 г.

Прокуратурата ще поиска отстраняването на Жени Начева от поста, който тя заема само от два месеца.

Националната здравноосигурителна каса съобщи, че по-късно днес ще излезе с официална позиция по случая.

 

Коментари