Публикация

Спасиха 77-годишна жена с исхемичен мозъчен инсулт чрез локална фибринолиза

Спасиха 77-годишна жена с исхемичен мозъчен инсулт чрез локална фибринолиза

77-годишна жена от Ямбол с тежък мозъчен инсулт беше спасена в понеделник вечерта в Инвазивния център на Болница „Тракия“ в Стара Загора.


77-годишна женаот Ямбол с тежък мозъчен инсулт беше спасена в понеделник вечерта в Инвазивния център на Болница „Тракия“ в Стара Загора.Чрез прилагане на локална фибролиза лекарите успяват да отпушат проблемната мозъчна артерия по неоперативен път.

Жената получава инсулта около 17,10 ч. и е транспортирана с линейка в Болница „Тракия“ в около 21 часа. Приета е по спешност с напълно  неподвижни леви крак и ръка в следствие на инсулта. „Състоянието предполагаше сериозен риск за живота на пациентката, но бързо поставената диагноза и бързото и транспортиране по 100-километровата отсечка между Ямбол и Стара Загора ни позволиха да приложим най-съвременното лечение при подобни състояния“, каза д-р Борислав Борисов, началник Кардиологично отделение в Болница „Тракия“.

Лекарите проникват до мястото на запушването чрез специални катетри през артерия в крака на пациентката, достигайки до проблемната мозъчна артерия. Използват специалната функция субтракция на ангиографския апарат, която дава детайлно изображение на съдовете, потискайки сигнала от всички останали структури – кости, меки тъкани. Извършват суперселективна фибринолиза, като инжектират сравнително малко количество фибринолитик. Отпушват артерията за кратко време. „За сравнение, ако се направи венозна фибринолиза, количеството използван фибринолитик ще бъде доста по-голямо, а инжектирането му доста по-продължително и респективно ще се допуснат повече увреждания в следствие на инсулта“, обясни д-р Борисов.

Още при първия скенер, направен на пациентката в деня след процедурата, лекарите виждат много добър резултат. 77-годишната жена вече движи нормално двата си леви крайника, които преди лечението бяха напълно неподвижни и дори се храни самостоятелно. „Всичко това е много радостно за целия екип, който пое нейния случай“, посочва д-р Борисов.

Има много други пациенти, които биха били подходящи за подобен вид модерно, щадящо лечение.Но за да бъдат обхванати те, е необходима преди всичко много добра организация затранспортирането им възможно най-бързо след получаване на инсулт, допълва д-р Борисов. „Времевият прозорец от получаване на инсулта до започване на процедурата в най-добрия случай е 3 часа. Той може да бъде добър и до 6-ия час, а при някои видове инсулти и до 24-я час.Безспорно за тези процедури има значение и апаратурата, с която се работи, както и консумативите, с които разполага спешния екип, защото те са по-специфични.

Само преди седмица екипът на д-р Борисов е бил на обучение в Любляна точно в такъв център за интервенционално лечение. В центъра в Любляна такива процедури се извършват много често, защото е самия процес на диагностициране и транспортиране на болните е организиран отлично. Успяват да се вместят в този къс времеви прозорец от 3 часа и имат много излекувани пациенти. „Аз смятам, че ако бъде направена добра организация между болничната помощ в Стара Загора, Центъра за спешна медицинска помощ, който се отзовава на тел.112 и нашата болница, броят на пациентите, които ще бъдат подходящи за този вид лечение на инсултите, ще нарасне многократно и лечението им съответно ще бъде с много по-добри резултати“, казва д-р Борисов.

Коментари