Публикация

Медици в Ловеч са без заплати от 4 месеца

Медици в Ловеч са без заплати от 4 месеца

Болницата в града е пред фалит


Целият персонал на ловешката болница „Проф. д-р Параскев Стоянов“ от 4 месеца не е получавал заплати. В същото време лечебното заведение е изправено пред фалит.

„И преди се е случвало забавяне на заплатите, но не колкото сега. Вече нещата са извън контрол”, заявиха вчера медиците пред Нова телевизия. 

Работещите се оплакват, че в болницата липсват лекарства и консумативи. От 30 май аптеката е затворена, защото няма магистър-фармацевт. От Троян отказвали да пращат консумативи, защото здравното заведение е нередовен платец

Проблемът е колко от медиците ще останат да работят, ще устискат, докато ние намерим пари за заплати. Ако успеем да преборим тези няколко месеца до стартиране на инвазивната кардиология на Ловеч, която ще започне малко по малко да носи пари на болницата, ще можем да я вдигнем с общи усилия, коментира заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков през телевизията.

Преди дни д-р Ненков посети ловешката болница, където представи д-р Георги Васев – избран от Борда на директорите за прокурист на лечебното заведение. Министерството състави план за спасяването на болницата и реши да командирова двама финансисти и един юрист. Те имат за задача да анализират състоянието на лечебното заведение, като целта е да бъдат набелязани стъпки за намаляването на дълговете и вдигане на запорите.

Работещите в здравното заведение са около 280. Медицинските сестри получават по 480 лв., или с 20 лв. повече от санитарите. 

Поставени сме в унизително положение. Ние стискаме, но докога? Как? След като посегнаха и на личните ни спестявания от взаимоспомагателната каса. Всеки от нас е давал по 20 лв. всеки месец. Парите ги няма“, коментират медиците.

„Работя в реанимация. И министърът, заместник-министърът са анестезиолози-реаниматори – много добре знаят какво означава да няма медикаменти за една анестезия. Имаме листенон само за 10 операции“, отбеляза медицинска сестра.

 

Коментари