Публикация

Министър Петров към директорите на областни болници: Търсете най-ниската цена за техника и лекарства

Министър Петров към директорите на областни болници: Търсете най-ниската цена за техника и лекарства

Трябва да изчистим всички неразумни харчения, подчерта още той


Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров се срещна с представители на Националното сдружение на многопрофилните областни болници за активно лечение, за да дискутират актуалните проблеми в работата, финансовото състояние и кадровия дефицит в лечебните заведения.

Проф. Петров апелира директорите на областните болници да преразгледат всички договори, които са сключвани, и да търсят възможно най-ефективния начин за разходване на средства.

За пример той даде договорите за превоз на пациенти на диализа. "Външни фирми оскъпяват много повече тази дейност, отколкото ако я извършва самата болница", обясни министърът.

"Трябва да изчистим всички неразумни харчения, за да поискам от премиера и финансовия министър увеличение на бюджета", посочи проф. Петров и допълни, че усилията на здравното министерство са насочени към оздравяване на многопрофилните болници.

Той посъветва присъстващите да вземат пример от колегите си в частните лечебни заведения – да търсят най-ниската цена при закупуване на техника, лекарства и консумативи.

"Хубаво е, когато пазарувате, да имате мярка единица за сравнение", уточни проф. Петров.
"Никой директор на болнично заведение не трябва да се поддава на натиск от когото и да било", заяви министърът на здравеопазването и помоли да бъде сигнализиран, ако това се случва.
От сдружението на областните болници поискаха по-голяма яснота относно механизма, по който касата, респективно – РЗОК, определя бюджетите на лечебните заведения.

"Не мога, а и не искам да командвам НЗОК, но съм уверен, че прозрачност и диалог ще бъдат постигнати, категоричен" беше министър Петров. 

Коментари