Публикация

Искате да отслабнете? Спрете алкохола

Искате да отслабнете? Спрете алкохола

Чаша вино на ден е равна по калории на една поничка, добавя до 11 кг за година


Това е чувство, познато на много жени. След дълъг и изморителен ден  се прибирате вкъщи, отваряте бутилка изстудено бяло вино и си наливате чаша – две. Наистина действа отпускащо. Според австралийската диетоложка Ан Финч обаче дори само една чаша вино на вечер се равнява на една поничка. И така този навик може да доведе до натрупването на 11 кг допълнително тегло годишно, пише в. „Дейли мейл“.

Обратното – ако намалите алкохола дори само с една чаша на ден, това може да се отрази доста благотворно на вашата талия, съветва Ан Финч.

Алкохолът има висока енергийна стойност. Четири коктейла ви дават повече от 950 калории, което е около половината от дневната калорийна нужда при жените.

„Когато пием алкохол, организмът ни се концентрира върху това да го разгради и да го изхвърли от системата ни колкото е възможно по-бързо. Когато алкохолът стана приоритет за метаболизма ни, ние не изгаряме вече толкова ефективно мазнините и захарите и трупаме повече на склад, което води до увеличение на теглото ни“, обяснява Ан Финч.


Алкохолът – това са класически „празни“ калории. Те не ви снабдяват с никакви полезни хранителни вещества, само с допълнителни калории. А освен това, като повечето пиене, алкохолът не ви засища. А това означава, че вие няма да компенсирате допълнителните калории, като ограничавате другата храна, обяснява специалистката.

На бурно парти вие не само поемате допълнителни калории с алкохола – около 570 калории за 4 чаши вино, но и най-вероятно ще поемете допълнителни 700 калории след това, тъй като ще ви трябва по-солидна закуска срещу махмурлука на следващия ден.  Това добавя около 2000 допълнителни калории към това, което поглъщате обикновено.

Ако искате да намалите количеството на алкохол, който сте свикнали да поемате всяка вечер, трябва да знаете откъде да започнете. Нека всяка втора чаша вместо вино бъде вода, съветва диетоложката. Това ще ви поддържа хидратирани и ще забави темпото, с което поемате алкохола. Опитайте също така да минете на питиета с по-ниско съдържание на алкохол. Светла бира, вино с по-ниско алкохолно съдържание  и смесени питиета с повече лед са добри опции. Освен това, добре е предварително да си определите 2 вечери в седмицата, които ще са без алкохол, съветва диетоложката.

Ако обичате да пиете вино на вечеря, опитайте се да не зареждате от любимата си марка  вкъщи. Също така, опитайте да излезете навън и да правите нещо различно след вечеря – да спортувате, да се поразходите. Ако сте на парти, също може да си изработите тактика, така че да се ограничите, макар че няма да е лесно, когато всички около вас пият. Резултатът обаче ще ви възнагради за усилията, коментира Ан Финч.

Коментари