Публикация

Проверяват кандидатите за шеф на НЗОК за принадлежност към ДС

Проверяват кандидатите за шеф на НЗОК за принадлежност към ДС

Те не трябва да еднолични търговци, синдици, министри, кметове


Кандидатите за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъдат проверявани за принадлежност към бившата Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Българската народна армия. Това реши с парламентът, който гласува процедурните правила за издигане и избор на ръководител на здравната каса, пише в. „Монитор“.

Номинациите ще се правят писмено от парламентарните групи в петдневен срок от приемането на правилата. Към тях трябва да има мотиви с добрата професионална квалификация на номинирания и документ за българско гражданство. 

Изискванията към кандидатите да управляват касата са да имат образователна степен „магистър“ и минимум три години професионален опит в областта на управлението на здравеопазването, застраховането или банковото дело.

Бъдещият шеф на фонда трябва също да не е осъждан, както и да няма роднини до четвърта степен включително с членове на Надзорния съвет на НЗОК. Също така не трябва да е едноличен търговец, синдик или управител на търговски дружества, народен представител, министър, кмет или пък да заема ръководна длъжност в политическа партия.

НПО-тата могат да представят становища за предложените кандидати, а медиите да изпращат в здравната комисия въпроси, които да бъдат зададени при изслушването. Здравната комисия изслушва допуснатите претенденти публично, на открито заседание по азбучен ред на собствените им имена.

Кандидатурите ще се гласуват в пленарната зала, като за избран се смята този, получил повече от половината от гласовете на присъстващите депутати. Ако не се стигне до избор, се открива нова процедура, уточнява изданието.

Народното събрание прекрати предсрочно мандата на досегашния управител на осигурителния фонд д-р Глинка Комитов, който подаде оставка на 29 юни.

Коментари