Публикация

Лекари на протест срещу агресията

Лекари на протест срещу агресията

Те ще носят сини лентички, чието послание е „Не на насилието!“


Символични протести на лекарското съсловие срещу насилието ще има днес в цялата страна. Недоволството е провокирано от побоя над д-р Албена Гагова в болница „Шейново“. Тя беше пребита от баща на новородено на 1 юли.

Проявената агресия провокира серия протести на медици и пациенти през изминалите дни. От правителството изказаха подкрепа и обявиха, че готвят мерки за по-голяма защита на съсловието.

По данни на БЛС през последните години жертва на агресия са около 600 лекари, сестри, санитари и шофьори на линейки. Осъдените са само трима.

Българския лекарски съюз призоваха днес всеки медик да закачи синя лентичка с надпис „Не на насилието!“ в знак на съпричастност към колегите си, станали жертва на насилие. В някои градове по обяд медиците ще излязат пред лечебните заведения.

Пожелахме и апелирахме към колегите в 13:00 часа за 15-20 минути да излязат пред лечебните заведения, защото положението е нетърпимо. Този прецедент не е прелял чашата. Чашата отдавна е преляла. Още по-тежко е положението при колегите ни от спешна медицина, заяви проф. Милан Миланов, председател на Столичната колегия на БЛС, пред БНТ.

Вижте целия разговор с проф. Миланов във видеото по-долу.

Коментари