Публикация

Лекари от 8 държави обсъждат диагностиката и лечението на медикаментозно резистентните епилепсии

Курсът се провежда на Боровец/ 5 - 8 юли/, одобрен е от Международната лига срещу епилепсия (ILAE) и е един от 6-те курса в областта на епилепсиите през 2017 г. в Европа, подкрепен от Комисията по Европейските въпроси (CEA) на лигата.  


 

Над 100 лекари от 8 държави на Източна Европа, между които  42-ма млади български специалисти,   участват в момента   в Третия източно-европейски курс по епилепсия, който се провежда за първи път у нас в курорта Боровец.

 

По време на семинарите във форума  /5-8 юли/ опита си  ще споделят  световноизвестни учени, обясни доц. Петя Димова. Като лектори са поканени  20 водещи световни специалисти по епилепсия от 6 държави, чиито презентации   ще осъвременят знанията по  диагностика и лечение на най-тежките епилепсии във всички възрасти.

 

Курсът е одобрен от Международната лига срещу епилепсия (ILAE) и е един от 6-те курса в областта на епилепсиите през 2017 г. в Европа, подкрепен от Комисията по Европейските въпроси (CEA) на лигата.  

 

Епилепсията е най-често срещаното неврологично заболяване и засяга  половин до един процент от населението на света.  Смята се, че това хронично заболяване на мозъка е толкова често, колкото и инсулин-зависимият диабет. За България, въпреки че липсва статистика, се смята,  че между 50 и 70 000 души страдат от епилепсия. 

Около 1/3 от пациентите с епилепсия не се повлияват от лечението с антиконвулсивни медикаменти. Настоящият курс е насочен именно към разпознаването, методите на изследване и методите на лечение на такива пациенти, страдащи от т. нар. медикаментозно-резистентни епилепсии, обясни пред CredoWeb доц. Петя Димова.

Повече по темата може да прочетете ТУК:

https://www.credoweb.bg/publication/103028/mezhdu-20-i-30-operatsii-na-hora-s-epilepsiya-se-pravyat-v-balgariya-godishno

 

Очаквайте в скоро време и някои от най-интересните презентации или техни резюмета.

 

 

Коментари