Публикация

Хиляди медици казаха „Не на насилието“

Хиляди медици казаха „Не на насилието“

Настояха за прекратяване на агресията срещу съсловието, за уважение на труда им


Хиляди лекари, сестри и медицински персонал от цялата страна се включиха в символичен протест срещу агресията и насилието. Конкретният повод стана жестокото нападение над д-р Албена Гагова от „Шейново“, пребита от баща на новородено на 1 юли.

Медиците започнаха работния ден със закачени сини ленти с надпис „Не на насилието!“ в знак на съпричастност към д-р Гагова и към всички колеги, станали жертва на посегателства.

Точно в 13:00 часа лекарите излязоха пред здравните заведения в страната и настояха за прекратяване на агресията срещу съсловието, за уважение на труда им.

В протеста се включиха медици, работещи в най-големите болници в София - „Александровска“, „Света Анна“, „Шейново“, „Пирогов“, „Царица Йоанна – ИСУЛ“, „Майчин дом“, „Токуда”, Националната кардиологична болница, Първа МБАЛ, Втора МБАЛ, Пета МБАЛ, „Проф. д-р Ив. Митев” и други.

Медицинският персонал на „Софиямед“ също изрази подкрепата си към д-р Гагова и остро осъди посегателството над нея. Отправи и призив скоро компетентните органи да предприемат необходимите действия за осигуряване на безопасна работна среда на лекарите и медицинските работници в страната. Здравното заведение излезе с декларация от името на служителите си, осъждаща насилието над медици.

Вярваме, че законът ще бъде упражнен в цялата му строгост и виновните ще понесат своята отговорност, тъй като е недопустимо лекари и медицински персонал да стават жертви по време на изпълнение на професионалния си дълг. Призоваваме пациентите и техните близки за уважение към медицинските специалисти и техния труд по спасяване на човешкия живот, се казва в нея.

 

Без да спират работа, със сини лентички, символично протестираха и медиците от спешна помощ в столицата.

Над 300 лекари, медицински сестри, лаборанти, санитари и поддържащ персонал от дневната смяна на Болница „Тракия“ в Стара Загора решиха да кажат също „Не на насилието!“

„Познавам лично д-р Гагова и съм потресена от зверското нападение над нея“, каза завеждащата АГ-отделение в Болница „Тракия“ д-р Калина Пиперкова.

 „Ние трябва да си дадем сметка, че българското общество боледува и че хората трябва да се научат да уважават институциите, да уважават специалистите – лекари, учители, полицаи и когато смятат, че има някакъв проблем, да не пристъпват към саморазправа и насилие“, посочи д-р Пиперкова.  

В протеста се включиха и медици от Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Добрич, Ловеч, Сливен и други. 

Коментари