Публикация

Доц. Е.Генев: Заболяванията при децата нарастват

Доц. Евгений Генев, председател на Българската педиатрична асоциация, в интервю за Хелт медия.


Доц. Генев, по-висок ли е стресът при днешните деца и каква е ролята на претоварените училищни програми?
Трябва да ви кажа, че в днешно време стресът е навсякъде около нас, така че няма как той да не засегне и децата. Неразбориите в родното образование се отразяват повече от негативно на децата. Вземете например напрежението, породено от изпити, матури, оценки, промени в учебните програми.

Като прибавите към това и често срещаните в много български семейства проблеми и противопоставяния между родители и деца – ето ги налице най-сериозните рискови фактори. После защо децата били стресирани и агресивни.

Какви са последиците от стреса за детското здраве?
Стресът влияе по много начини върху детското здраве. Не мога да не спомена, че през последните години се е увеличил броят на заболелите от диабет деца, а в медицината категорично е доказано, че именно емоционалният стрес отключва това коварно заболяване.

Хората все още се изненадват, когато чуят, че има 4-годишни деца с диабет. Това е нищо. Ние в нашата клиника сме имали кърмачета с диабет. Вярно е, че тук играят роля и генетичните фактори, но като цяло е налице една тенденция в нарастването на общите заболявания сред децата.

Кои заболявания според вас не бяха разпространени в миналото сред децата, а сега излизат на сцената?
Епидемията от морбили е един такъв красноречив пример. Също така отново започна доста да  се говори и за туберкулозата. Преди няколко години се появи едно изследване, според което ежегодно в България се диагностицират около 300 нови случая на туберкулоза при деца.

За мен е огромен негатив, че училищното здравеопазване у нас спря да функционира. Преди за здравето на децата от 7 до 18 години се полагаха по-периодични грижи. Имаше и часове по здравна култура, сексуално образование и т.н. Сега е малко по-различно.

Знаем, че пороци като пушене, пиене, наркотици навлизат сред все по-малки деца.
Знаете ли, това като че ли вече спря да ни прави впечатление. Превърна се в обичайна картина всеки ден по улиците да виждаме ученици, които се разхождат свободно и без грам притеснение с еднолитрова бутилка бира в ръка.

Чувам, че било масова практика в бутилката с бира да се добавя и водка за максимален ефект. Аз си обяснявам това поведение с факта, че контролът у нас падна на много нива – в семейството, в училището.

Един от големите проблеми на днешните млади хора е, че нямат никакво уважение към околните. Вината за това, разбира се, не е само тяхна. Съвременните учители влизат в класните стаи, само за да си изпеят урока и да си тръгнат. Не контактуват с учениците си, не се интересуват от проблемите им.

За мен е недопустим и начинът, по който се обличат по-големите деца, когато отиват на училище. Ами че училището се явява един вид работно място за младите хора, а на работа се ходи с подходящи дрехи, не с максимално разголващи и провокативни. 

Коментари