Публикация

Над 600 нападенията над медици за последните 3 години, само 3 ефективни присъди

Над 600 нападенията над медици за последните 3 години, само 3 ефективни присъди

Срещу 50 е насочван пистолет, срещу някои дори е стреляно


По двама лекари дневно биват пребивани от пациенти или от техни близки. Това сочи статистиката на Българския лекарски съюз за последните 3 години. Над 600 нападения са били осъществени над лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки от 2014 година насам. Освен с бой и заплахи около 50 медици са били посрещнати с огнестрелно оръжие, а срещу някои дори е стреляно. При други случаи недоволни пациенти са нахлували въоръжени в кабинети и са заплашвали докторите, че ще ги гръмнат, пише в. „Телеграф“.

На фона на атаките присъдите за подобен род престъпления са малко. За последните 5 години от 2012 г. насам има три пробации, шест глоби, четири условни присъди и едва три ефективни присъди, става ясно от статистиката, цитирана пред изданието от председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Съдебната практика досега показва, че за нападение на лекари обикновено се налагат административни наказания или делата приключват след споразумения с прокуратурата. Според съсловната организация степента на наложените наказания, както и техният размер създават чувство за безнаказаност и нападателите остават с впечатление, че такива като тях могат да удрят безнаказано медици, отбелязва всекидневникът.

Лекарите настояват властите да вземат по-адекватни мерки, както и за законови промени, които да завишат наказанията за упражнявано насилие над тях. В спешните кабинети и в „Пирогов“ ще се оборудват с индивидуални паникбутони, чрез които при агресия от страна на пациент да може веднага да бъде подаден сигнал до дежурния полицейски пост в болницата или към съответното РПУ. 

Изданието припомня, че здравният министър проф. Николай Петров вече обеща и паникбутони във всички линейки. Предстои да се изготви и карта, която да обособи високорисковите райони в страната, където е наложително често да се търси съдействие от полицията.

Още по темата четете в хартиеното издание на „Телеграф“.

Коментари