Публикация

Плацента в козметиката - използва ли се наистина...

Плацента в козметиката - използва ли се наистина...

Съществуват ли вълшебни кремове с плацента и ако да - как фирмите си набавят този изключително ценен биологичен материал???


Попаднах на тази статия покрай цялата истерия около случая с бащата-побойник в АГ болница Шейново. Беше ми крайно интересно да разбера мотивите на този човек и с какво е толкова ценна плацентата, та е готов на бой заради нея.

Така попаднах на приложението на плацента в козметичната индустрия, описано от маг.- фармацевт Надежда Йорданова в нейния козметичен блог www.infarmaciq.com, и се сетих, че самата аз съм ползвала подобни продукти. 

Ето я истината за плацентата в кремовете за лице:

От няколко дни темата за плацентата и нейните употреби стана вирусна. Прочетох няколко теории за нея, една от които е, че се използва в козметиката, като козметичните компании плащат, за да я получат от лекаря без съгласието на пациента.

Сега ще разгледаме  плацентата в козметиката – има ли логика в употребата ѝ, съществува ли изобщо такова нещо и как да разберем дали използваме плацентарна козметика?

История на плацентата в козметиката

Идеята за плацентата като източник на младост се е зародила още през 1933 година в Одеса, Украйна.

Институтът е бил собственост на главния научен изследовател, който е проучвал плацентарни екстракти – Владимир Петрович Филатов (който, между впрочем, е бил офталмолог). Той е вярвал, че инжектирането на биологични продукти от определен вид в очите ще подобри здравето им. Експериментирал е с какво ли не. Да, включително с плацента. Вярвал е, че съществуват някакви биогенни стимулатори, които ще възобновят очната тъкан. Европейските козметични фирми подемат идеята и започват да използват биологични тъкани в козметиката. Те обаче са наблягали на „вълшебното действие“ на хормоните – тоест, това, което със сигурност е било известно на науката.

За пръв път екстракт от плацента в САЩ се използва от фирма, основана от легендата в козметиката Ричард Хъднът. Фармацевт и козметичен специалист (о, колега!), въпреки, че е искал да се нарича „парфюмерист“ и е държал на това обръщение. Неговият живот е крайно интересен, но сега сме се концентрирали върху продукт, произлязъл след смъртта му – екстрактът от плацента „Плацентин“. „Lambert-Hudnut“ –  фирмата, за която говорим, пуска козметична линия  с плацентарен екстракт през 1958 г. Рекламата на екстракта възхвалявала продукта като „жизнена субстанция“, която възвръщала „цъфтящата бебешка кожа“ на дамата, ползваща козметиката. FDA (контролен орган в САЩ, отговарящ за козметиката, храните и лекарствата) реагира веднага, наказвайки фирмата за мамеща реклама.  Това не е било за пръв път – „Lambert-Hudnut“ и друг път си е навличала гнева на FDA заради реклами на продукти.

Защо обаче FDA ще ги забранява?

Истината е, че FDA през 50-те години е била доста, доста строга с рекламите на биологичните субстанции – било то пчелни продукти, ембрионални екстракти или плацентарни такива. Подобно на сегашната регулация на ЕС, FDA е забранявала реклама, обещаваща чудодейни ефекти без научни доказателства.

Европа обаче, с нейната развяна политика и липса на обединеност, е позволявала какво ли не.

Екстракти от органи и ембриони са се използвали в козметиката

Без особена прозрачност или доказателства, че работят. Науката през 50-те не е и сънувала сегашните технологии, но дори и тогава е било ясно, че тези „вълшебни кремове с плацента“ не помагат толкова, колкото обещават. В разпасания двор на Стария континент обаче никой не се е интересувал от това. Франция става лидер в козметиката с плацента през 50-те и 60-те години на миналия век. Не се е спряло дотам – човешки и говежди околоплодни води, пъпни връви и какви ли не още странни продукти са се влагали в кремове за лице, отново без мисъл за безопасността или ефекта върху лицето на потребителките. Да, Европа е имала голям път да извърви.

И го е извървяла. До известна степен. Ако всичко беше наред, този блог нямаше да съществува, нали?

Съвременната употреба на плацента в козметиката...

 

Цялата статия можете да прочетете на infarmaciq.com>>>

Коментари