Публикация

Внимание, дами! Високите токчета предизвикват гъбички по краката

Внимание, дами! Високите токчета предизвикват гъбички по краката

Незабележими микро травми по ноктите "отключват" появата на упоритите гъбични инфекции


Обувките на висок ток са красиви, секси и надали има жена, която не притежава поне чифт такива. Те обаче крият сериозен риск от развитие на гъбични инфекции по ноктите и кожата на краката, твърди дерматологът д-р Ася Янкова.

Установено е, че всеки човек носи гъбички по краката без да боледува. Проблемите идват, когато настъпи някаква микро травма и тя стане входна врата за гъбична инфекция.

Вижте защо тесните обувки са идеална среда за гъбички

Дамските обувки на ток обикновено са тесни, често заострени и при ходене с тях тежестта пада в долната част на ходилото към пръстите. Това напрежение може да нарани ноктите и да доведе до развитието на гъбична инфекция, обяснява дерматоложката. Застрашени от гъбички по краката са още спортистите и най-вече футболистите, които често получават такива микро травми.

Педикюрът също може да крие опасност, ако инструментите не са добре почистени и дезинфекцирани, предупреждава д-р Янкова. Дамите в никакъв случай не бива да се лишават от тази процедура, но трябва да са внимателни за хигиената на салона, който посещават.

Разкрита е тайната на перфектните ходила

Нелекуваните гъбички по ноктите могат да засегнат и кожата на пръстите и ходилата, затова е важно да се потърси помощ навреме. Гъбичните заболявания по ноктите са упорити и налагат продължително лечение с таблетки, което се комбинира добре с локални препарати.

Комплексно решение срещу гъбички, напукани пети и лоша миризма

Три златни правила срещу гъбички по краката:

  • Забравете тесните обувки - носете удобни, широки или отворени
  • Заменете чорапите от изкуствени материи, които задържат влага и засилват изпотяването, с памучни или бамбукови
  • Винаги носете чехли, когато посещавате обществени басейни и СПА-центрове

Коментари