Публикация

Внимание, дами! Високите токчета предизвикват гъбички по краката

Незабележими микро травми по ноктите "отключват" появата на упоритите гъбични инфекции


Обувките на висок ток са красиви, секси и надали има жена, която не притежава поне чифт такива. Те обаче крият сериозен риск от развитие на гъбични инфекции по ноктите и кожата на краката, твърди дерматологът д-р Ася Янкова.

Установено е, че всеки човек носи гъбички по краката без да боледува. Проблемите идват, когато настъпи някаква микро травма и тя стане входна врата за гъбична инфекция.

Вижте защо тесните обувки са идеална среда за гъбички

Дамските обувки на ток обикновено са тесни, често заострени и при ходене с тях тежестта пада в долната част на ходилото към пръстите. Това напрежение може да нарани ноктите и да доведе до развитието на гъбична инфекция, обяснява дерматоложката. Застрашени от гъбички по краката са още спортистите и най-вече футболистите, които често получават такива микро травми.

Педикюрът също може да крие опасност, ако инструментите не са добре почистени и дезинфекцирани, предупреждава д-р Янкова. Дамите в никакъв случай не бива да се лишават от тази процедура, но трябва да са внимателни за хигиената на салона, който посещават.

Разкрита е тайната на перфектните ходила

Нелекуваните гъбички по ноктите могат да засегнат и кожата на пръстите и ходилата, затова е важно да се потърси помощ навреме. Гъбичните заболявания по ноктите са упорити и налагат продължително лечение с таблетки, което се комбинира добре с локални препарати.

Комплексно решение срещу гъбички, напукани пети и лоша миризма

Три златни правила срещу гъбички по краката:

  • Забравете тесните обувки - носете удобни, широки или отворени
  • Заменете чорапите от изкуствени материи, които задържат влага и засилват изпотяването, с памучни или бамбукови
  • Винаги носете чехли, когато посещавате обществени басейни и СПА-центрове

Коментари