Публикация

Медиците от пловдивската МБАЛ „Св. Мина“ излязоха на мълчалив протест

Те са недоволни от предстоящото сливане с МБАЛ „Св. Панталеймон”


Лекарите от болница „Свети Мина“ в Пловдив тази сутрин излязоха на мълчалив протест, недоволни от неясното бъдеще на общинското здравно заведение. С решение на местната власт болницата трябва да бъде слята МБАЛ „Св. Панталеймон”, която също е общинска. Вчера медиците обявиха гражданско неподчинение и блокираха за 10 минути кръговото кръстовище на жп гарата.

В следващите дни протестните ще продължат. Всяка сутрин от 10:00 часа лекари и персонал ще бъдат пред болницата за 30 минути и нямат да пречат на движението и гражданите на Пловдив, каза председателят на синдикалната организация на КТ „Подкрепа“ в болницата Флора Димитрова пред БНР. 

снимка: БНР

Медиците продължават да настояват за среща с кмета на града Иван Тотев и общинските съветници, за да получат яснота как ще бъде осъществено сливането и какви са гаранциите, че няма да има драстични съкращения. 

Днес те получиха и пълната подкрепа от Районната лекарска колегия в Пловдив. В декларация на съсловната организация се изтъква, че МБАЛ „Свети Мина“ лекува болни не само от Пловдив, но и от цялата област, и трябва да запази своята идентичност, цялост и самостоятелност.

Вчера на медиците спешно бяха изплатени забавените заплати, информира marica.bg.

Коментари