Публикация

Четиригодишно дете почина от менингит в Лом

Четиригодишно дете почина от менингит в Лом

Експерти от РЗИ взимат проби от всички, които са били в контакт 


Четиригодишно дете от Лом почина от менингококова инфекция. 
Това съобщи д-р Георги Савков, управител на МБАЛ „Св. Николай Чудотворец“ в града, пред радио „Фокус“.
По думите му детето е развило синдрома Уотърхаус – Фредериксен, който е най-тежката форма на менингококова инфекция с летален изход още в първия ден. 

В неделя през деня детето е било здраво, играело е, но в следобедните часове е вдигнало температура и е започнало да повръща. Родителите са постъпили адекватно за такива случаи и са дали обичайните лекарства. Вечерта състоянието му се е влошило и те са отишли в Спешна помощ“, каза д-р Савков. 

Той поясни, че веднага след приемането на детето в инфекциозното отделение е направена консултация с националния консултант доц. Атанас Мангъров, който е началник на Първо детско отделение към инфекциозна болница „Проф.Ив.Киров” в София. 

„За съжаление детето не можа да се стабилизира и половин час след приемането му почина. Инфекцията е изключително агресивна и е известна още като мълниеносен менингит“, добави лекарят. 

За случая е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. 

„Профилактира се персоналът на спешното и на инфекциозното отделение, на детската градина. Взимат се секрети от децата в градината, на всички, които са имали досег с детето, се дава съответният препарат“, обясни д-р Савков. 

Той допълни, че за 35-годишна практика в ломската болница не се е сблъсквал с друг толкова тежък случай при дете.

Коментари