Публикация

Проф. Камен Плочев – единствената номинация за управител на НЗОК

Проф. Камен Плочев – единствената номинация за управител на НЗОК

Той ръководи Клиниката по инфекциозни болести при ВМА-София


Проф. Камен Плочев, ръководител на Клиниката по инфекциозни болести при Военномедицинската академия, се оказа негласен фаворит за поста управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това стана ясно след като изтече крайният срок, в който партиите можеха да правят предложения за поста в деловодството на парламента, пише в. „Труд“.

Изданието уточнява, че проф. Плочев е номинацията на ГЕРБ. Други кандидатури от останалите парламентарни групи не са правени. Такива можеха да постъпват до 18:00 часа вчера.

До процедура по избор на нов ръководител на НЗОК се стигна след като д-р Глинка Комитов подаде оставка на 29 юни. 

Проф. Плочев е роден е на 23 октомври 1951 г. в София. Завършва медицина в МА – София през 1975 г. Специализира в Германия, Белгия, Холандия и др. Работил е като преподавател по епидемиология и инфекциозни болести във Военна болница – Русе, клиничен ординатор по инфекциозни болести във ВВМИ. Бил е заместник-началник на Инфекциозна клиника и началник на Центъра по имунология към ВМА.

Придобива образователна и научна степен „доктор” (1995 г.), „доцент“ (2001 г.), „доктор на медицинските науки“ (2012 г.) и „професор“ (януари 2013). 

Проф. Плочев има научни публикации и монографии по проблемите на инфекциозните болести, СПИН и имунитета.

Член е на Съюза на учените в България, Научното дружество по имунология, Научното дружество по инфекциозни болести, Международното общество по СПИН, Международната асоциация по клетъчен анализ.

През 2000 г. проф. Плочев е избран за член на Националния експертен съвет по СПИН и полово предавани болести, както и за член на Европейското дружество по инфекциозни болести и микробиология. През 2002 г. е избран за национален консултант по инфекциозни болести към НЗОК.
 

Коментари