Публикация

Прокуратурата и МЗ ще обсъдят мерки в защита на медиците

Прокуратурата и МЗ ще обсъдят мерки в защита на медиците

100 нападенията в Спешна помощ за 2,5 години


До края на тази седмица ще се проведе работна среща между представители на прокуратурата и на Министерството на здравеопазването за определяне на мерки за противодействие на насилието и защита на медиците.

Това съобщи БНТ, като цитира говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Срещата е инициирана от държавното обвинение. Поводът за нея е поредното нападение над лекар, което предизвика вълна от обществено недоволство. В началото на месеца д-р Албена Гагова от „Шейново“ беше пребита от баща на новородено. В нейна защита и срещу насилието в болниците и спешните центрове излязоха лекари от цялата страна. Колегите на д-р Гагова призовават здравния министър и членовете на Комисията по здравеопазване за подкрепа в борбата срещу насилието.

По информация на МЗ регистрираните нападения над медицински лица в Спешна помощ за 2015 г. са 47, за 2016 - 28, а за първите шест месеца на тази година - 25. Или общо 100 регистрирани нападения само над екипи на спешна помощ в период от две години и половина.

По данни на прокуратурата образуваните досъдебни производства за последните три години са съответно 5, 4 и 2. От тях осъдените са четирима за 2014 г., един през 2015 г., и четирима за 2016 г. 

Най-сериозната и единствена по рода си присъда за нападение над медицинско лице е от 8 години и половина лишаване от свобода. През 2014 г. 38-годишен мъж пребил лекарка в Хасково. Присъдата е толкова голяма, защото извършителят бил криминално проявен, а побоят - изключително жесток.

Коментари