Публикация

35 са жертвите на морбили в Европа за една година 

35 са жертвите на морбили в Европа за една година 

СЗО: Тази трагедия можеше да бъде избегната с ваксиниране


35 са жертвите на морбили за една година на територията на Европа, съобщи Световната здравна организация, предаде Би Би Си.


Тези смъртни случаи, които можеха да бъдат избегнати с ваксиниране, са „неприемлива трагедия“, коментира СЗО.


Последната жертва е 6-годишно момче, което почина от морбили в Италия. В страната са регистрирани повече от 3300 случаи на заболяването.


Най-много смъртни случаи от инфекциозното заболяване – 31, са регистрирани в Румъния.  Случаи на починали от юни 2016 г. досега има и в Германия и Португалия. През последните месеци десетки случаи на заразени бяха регистрирани в редица градове и в България, бебе почина в Пловдив

 

 

„Много сме разтревожени от факта, че въпреки че има на разположение ваксина, която е безопасна, ефективна и достъпна, морбили продължава да е водещата причина ксиназа смъртните случаи сред децата в световен мащаб. За съжаление Европа също не е пощадена от това явление“, коментира регионалният директор на СЗО за Европа д-р Сузанна Джакаб.


Морбили е силно заразно заболяване, но разпространението му спира, ако 95% от населението се ваксинира. В Германия вече се разисква затягането на закона за имунизациите. Правителството в Италия пък води кампания за ваксинирането на децата срещу 12 разпространени болести, преди да могат да се запишат в държавните училища. 

Коментари