Публикация

Д-р М. Ненков: Болници без лимити само след затягане на контрола

Д-р М. Ненков: Болници без лимити само след затягане на контрола

Заместник-министърът с коментар за модернизацията на спешната помощ


Предложението избрани структуроопределящи болници да работят без финансови ограничения на този етап е все още идеен проект.

Това каза заместник-здравният министър д-р Мирослав Ненков пред Дарик радио.

По думите му "обезлимитяването на някои болници трябва да бъде свързано със затягане на контрола, което на този етап е проблем". 

От друга страна, не може да се извадят пари и директно да се насочат за една болница. Ако се дадат например на Военна болница, от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ ще попитат защо за тях няма. Има строго регламентиран ред, по който се отпускат пари на болниците, поясни заместник-министърът.

Д-р Ненков посочи като пример неприятния казус с болницата в Ловеч

„Тя е почти разрушена, но не от лимити, а от лошо управление. Хората стоят без заплати, от април не са получавали пари. Ужасна история. Министерството има пари, но няма право да им даде, защото веднага ще осъдят министъра“, обясни д-р Мирослав Ненков.

Той каза още, че голяма част от работата по усвояването на европейските средства за модернизиране на спешната помощ у нас е приключила.

Европа ни подарява 164 млн. лв. да си оправим спешната помощ. Трябва да покажем точните места, където ще има спешни центрове, да обясним защо сме ги избрали, да кажем колко и какви линейки искаме да купим и с какво оборудване. Този анализ на системата е много труден и е почти готов“, допълни д-р Ненков.

Коментари