Публикация

Д-р Т. Андреева: Срещу насилието над медици ще помогнат ефективни присъди

Д-р Т. Андреева: Срещу насилието над медици ще помогнат ефективни присъди

Днес отново ще има протест на пациенти в подкрепа на пребитата лекарка от „Шейново“


Нужни са справедливи ефективни присъди за нападателите на медици.

Това каза д-р Таня Андреева, акушер-гинеколог и бивш здравен министър, пред bTV.

По думите й ежедневно лекарите стават жертва на побой. Затова вместо да се говори за всеки случай и да се действа постфактум, „трябва да се предприемат превантивни мерки срещу тези престъпления“. 

Прави впечатление, че повечето извършители са с хора, които имат криминални прояви. Те се водят на отчет в МВР, има институции, които могат да ги проследяват, да се опитват да превентират техните действия.
Питам се защо тези хора са на улицата. Непрекъснато ставаме свидетели на условни присъди, на така наречените висящи дела – такъв термин не съм чувала да има в другите европейски страни, подчерта д-р Андреева.

За по-бързо правораздаване при случаи на агресия над медици призова и бившият заместник-здравен министър д-р Бойко Пенков

„Трябва бърза справедливост, замотаем ли се във времето – 10-годишен процес, нищо не става. Виждате сега - при проявена агресия има вълнения, хората искат да се саморазправят, те да наложат справедливост. Ако има ефективни присъди срещу насилниците, нещата ще се успокоят“, коментира д-р Пенков.

А д-р Таня Андреева призна, че има проблем и в медицинските, които лекари издават на подсъдимите.

„Наистина наши колеги издават некоректни становища по отношение на здравословното състояние на тези хора. Не може да си тежко болен – да си с хипертонична криза, с прекаран инсулт, инфаркт, и да отидеш да пребиеш, да нариташ, да опожариш. Не може всички да изпадат в някаква моментна невменяемост“, изтъкна д-р Андреева.

Тя е категорична, че всички по веригата трябва да са единни – лекарите, когато издават експертизи, следствието, когато събира доказателства, прокуратурата, когато повдига обвинение, и съдът. 

„Всички са вперили поглед в него – той ще си свърши добре работата, ако всички преди това са го направили“, каза д-р Андреева.

Тази вечер отново ще има протест на пациенти в подкрепа на пребитата в „Шейново” д-р Албена Гагова. Той е насрочен за 18:30 часа на входа на Южния парк в София. Лекарката беше нападната от баща на новородено – Владимир Стоянов, защото отказала да му предаде плацентата на норороденото му дете. 

Д-р Таня Андреева, която също работи в „Шейново“, каза, че д-р Гагова се възстановява физически, „вече изглежда по-човешки, отколкото в началото с пребитото си лице“.

През камерите на телевизията д-р Бойко Пенков коментира, че в последно време сме свидетели на „една тежка агресия - вербална и физическа“. Според него учените от БАН трябва да направят Бяла книга на изчезващите професии, в която да бъдат включени и лекарите.

„Какво трябва да направим – да превърнем болниците и спешните центрове в зоологическа градина, да сложим клетки, в които този изчезващ вид – лекарите, да бъде предпазен от зверовете отвън“, попита д-р Пенков.

Днес беше съобщено за поредно нападение над медик - този път в Стара Загора.

Коментари