Публикация

Експерти настояват за масов скрининг за вирусен хепатит

Нова безинтерфернова терапия лекува хепатит С при почти всички пациенти


Необходим е масов скрининг за заразени с хепатит С, като целта е болестта да бъде открита в ранната й фаза. Това обявиха гастроентеролози по време на пресконференция, посветена на борбата с опасното заболяване.

Завеждащият отделение по хепатология в Клиниката по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ доц. Йордан Генов коментира, че в момента в България има отлични условия за лечение на заразените с хепатит С. Той отбеляза, че пациентите имат безплатен достъп до най-модерната безинтерферонова терапия, при която излекуваните са около 97%. Той даде за пример пациентите в ИСУЛ, където от 105 души, терапията е била успешна при 104. Специалистът добави, че освен това лечението продължава само 8 седмици, вместо 12, както при по-старите беизнтерферонови медикаменти, което спестява финансов ресурс. Като проблем, който предстои да бъде решен, доц. Генов посочи необходимостта от скриниг.

Специалистът от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ проф. Красимир Антонов коментира, че в неговото лечебно заведение успеваемостта на новата терапия е 100%. Той каза, че въпреки това от болницата продължават да следят пациентите, за да се избегнат всички рискове от рецидив на заболяването. Проф. Андонов също отбеляза, че е необходим масов скрининг, за да се избегнат усложненията, като цироза на черния дроб и рак, които се появяват при по-късната фаза на болестта.

Главният експерт от отдел „Медицински и лекарствени експертизи“ в Националната здравноосигурителна каса д-р Елена Тотева заяви, че касата заплаща за новата безинтерферонова терапия от 1 март 2016 г. Тя призна, че през миналата година е имало финансови ограничения и НЗОК се е принудила да подбира по определени критерии кои пациенти с хепатит С може да се възползват от безплатното лечение. Така през 2016 г. касата е платила 38 млн. лв. за терапията на 411 болни с хепатит С. През 2017 г. до края на месец май НЗОК е похарчила подобна сума за лечението на 575 човека, стана ясно още от думите на д-р Тотева. Тя обясни по-големия брой пациенти с по-добрите отстъпки договорени от здравния фонд с фармацевтичните компании.

Експертът от офиса на Световната здравна организация в България доц. Михаил Околийски каза, че СЗО има изготвена стратегия за борба с хепатит С. В него е поставена цел заболеваемостта да бъде намалена с 90% през 2030 г., а смъртността с 65%. Той обясни, че за да се постигне това е необходима всяка държава да изготви национален план за действие, съобразен с регионалния план на СЗО.

Според председателя  на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев след появата на последната интерферонова терапия, при която успеваемостта на лечението е почти 100%, по света се заговори за елиминиране на хепатит С от лицето на Земята. Според него планът на СЗО за намаляване на заболеваемостта и смътността е напълно реалистичен. Той също отбеляза, че е необходим масов скрининг за ранно откриване на заразените от вируса.  

Коментари