Публикация

От печата: НЗОК иска помощ от бюджета за някои лекарства

От печата: НЗОК иска помощ от бюджета за някои лекарства

През 2016 г. най-много средства са отишли за лечение на диабет


Здравната каса препоръчва да се създаде специализиран фонд, който да подпомага финансирането на редките болести, пише в отчета за бюджета на НЗОК за 2016 г. Това е една от препоръките за ограничаване на преразходите за лекарства, информира в новия си брой в. „Сега“.

Преди години за лечението на редки болести отговаряше именно бюджетът - те бяха към здравното министерство. След това бяха поети от НЗОК и разходите скочиха многократно до над 80 млн. лв. Общо за лекарства за миналата година ръстът спрямо 2015 г. е 66 млн. лв., или 10 на сто, а средната стойност на рецепта през 2016 г. е била 27.04 лв. срещу 24.93 лв. през 2015 г., отбелязва изданието.

От НЗОК смятат, че са нужни мерки за ограничаване на медицински необосновано назначаване на високи дози или некоректно регистриране на хронични заболявания от извънболничната помощ и пренасочване към новите по-скъпи лекарствени продукти под въздействие на фармацевтичните компании. Оттам искат и да бъдат стимулирани лекарите да изписват по-евтините генерични медикаменти.

За разлика от предходните години, през които редките заболявания бележат най-висок ръст, през 2016 г. общите заболявания са с най-висок темп на нарастване - 10.99%. Причината е, че касата започна да финансира лечение за хепатит С с безинтерферонова терапия, за която са платени 32.9 млн. лв. 

Всекидневникът допълва, че „най-скъпата“ диагноза за касата през миналата година е диабетът с разходи от над 127 млн. лв. за лечение, следван от артрит, хипертония, множествена склероза и други.

Коментари