Публикация

НЗОК отчете излишък от 1,6 млн. лв. за 2016 г. 

НЗОК отчете излишък от 1,6 млн. лв. за 2016 г. 

Докладите за дейността и бюджета на фонда срещнаха критиките на опозицията


Комисията по здравеопазване в парламента прие с 11 гласа „за“ и 9 „против“ годишния отчет за дейността и за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2016 г.

Докладите бяха представени от председателя на Надзорния съвет на осигурителния фонд Кирил Ананиев и д-р Димитър Петров, изпълняващ длъжността управител на касата, и срещнаха критики от депутатите на БСП и ДПС. Според тях те не отразяват реалното финансово състояние на институцията, съобщава „Дневник“.

От опозицията изтъкнаха, че във финалния отчет е посочен излишък от 1,6 млн. лв., но дълговете за лечение на българи в чуждестранни болници в края на 2016 г. са близо 200 млн. лв., а неразплатени разходи за български лечебни заведения и лекарства пък са прехвърлени в бюджета за 2017 г.

Председателят на комисията д-р Даниела Дариткова и останалите депутати от ГЕРБ подкрепиха отчетите, но със забележката, че е необходим по-добър анализ на здравните и финансовите данни, с които борави институцията, защото става въпрос за огромни обеми и от двете.

В отговор Кирил Ананиев обяви, че се планира сформирането на ново аналитично звено в рамките на институцията, което да борави със статистиката и да дава насоки за оптимизирането на дейностите и разходите.

Коментари