Публикация

За 6 години само три ефективни присъди за нападения над медици 

За 6 години само три ефективни присъди за нападения над медици 

Работна група от представители на БЛС, МЗ и прокуратура ще чертае мерки срещу агресията


Провокиран от зачестилите случаи на агресия над медици, Българският лекарски съюз изиска от прокуратурата статистика на случаите на посегателства срещу медицински лица за последните 6 години. 

Този период беше избран, за да се направи съпоставка на получените наказания на обвиняемите преди и след инкриминирането на посегателства над лекари и учители, влязло в сила през 2013 г. 

Според тази промяна в Наказателния кодекс агресията срещу медици и учители се наказват с до 3 години затвор за причиняване на лека телесна повреда, съпроводена с болка и страдание, от 5 до 10 години - за средна телесна повреда, и до 15 години - за тежка телесна повреда. 

Писмото на лекарския съюз до прокуратурата бе последвано от покана от главния прокурор Сотир Цацаров, към председателя на УС на БЛС - д-р Венцислав Грозев, за среща, на която бе решено да се направи работна група за търсене на мерки за превенция на агресията срещу медици. 

По искане на прокуратурата, Българският лекарски съюз е подготвил и изпратил списък с имена на представители на съсловната организация, които да бъдат членове на работната група, която предстои да се сформира в най-кратки срокове. 
На срещата, състояла се миналата седмица, Сотир Цацаров предостави на БЛС статистиката на прокуратурата за образуваните преписки и наказателни производства за посегателства над медицински лица. 

Според данните, в периода 2011 - 2013 г. образуваните преписки са 10, като от тях двама са получили ефективна присъда. За периода 2014 – 2016 г. образуваните досъдебни производства са само 11, от които ефективно осъден е един обвиняем. Анализът на тази статистиката показва, че промените в Наказателния кодекс от 2013 г. не се спазват, което, според БЛС, е основната причина ударите срещу лекари и сестри не само да не намаляват, а да стават ежедневие.

Коментари