Публикация

Съдът отстрани Жени Начева от поста директор на НЗОК


Софийският градски съд уважи искането на прокуратурата Жени Начева, директор на Националната здравноосигурителна каса, да бъде отстранена от длъжност.

Вчера срещу Начева бяха повдигнати две обвинения за длъжностни престъпления.

Жени Начева е обвинена за това, че в периода февруари - май 2009 г. като директор на бюджетната дирекция в НЗОК е превишила властта си и допуснала на болница в Сливен да бъдат отпуснати 800 000 лева повече. Според прокуратурата, като директор на НЗОК тя е разпоредила на РЗОК - София-град да плати средства за извършена дейност над месечните лимити на болница „Токуда”. Плащането е за дейност, извършена от болницата през юли и септември 2009 г., и е на стойност 327 300. През март Начева е разпоредила софийската районна каса да  изплати средства над месечните лимити и на Военномедицинската академия.

„Не смятам, че съм извършила нарушение”, каза тя пред съда, като допълни, че зад
всяко плащане стоят подписите на много хора.

„В НЗОК има ясни правила и плащанията стават с троен подпис и контрол. Решенията се взимат от колективен орган – управителен съвет или контролен съвет на касата, и няма предпоставки за еднолични решения”, поясни Жени Начева.

Тя допълни, че всички платежни нареждания се въвеждат в електронната система на НЗОК и се пращат като отчет в Министерството на финансите.

Магистратите обаче прецениха, че оставането й на работа може да попречи за обективното изясняване на обвиненията.

 

Коментари