Публикация

От печата: Пестим на ЕС 85 млн. евро годишно, ако ЕМА бъде преместена у нас 

От печата: Пестим на ЕС 85 млн. евро годишно, ако ЕМА бъде преместена у нас 

Сумата идва от разликата в заплащането на служителите в страните-членки


Можем да пестим на ЕС 85 млн. евро годишно, ако Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) бъде преместена у нас след Брекзит.

Това пише в новия си брой в. „Телеграф“, като се позовава на изданието Euobserver.

Ако България приюти Европейската агенция по лекарствата, а северната ни съседка Румъния вземе Европейския банков орган, съюзът ще пести близо 85 млн. евро годишно. Фрапантната сума идва от разликата в заплащането на служителите в страните от Европейския съюз. В момента във Великобритания работещите в двата органа взимат солидни заплати, които в пъти надвишават дори припечеленото от колегите им в Брюксел. Коефициентът за изчисляването на заплатите е базиран на стандарта на живот в съответната страна”, пояснява изданието.

То изтъква, че преговорният период съвпада с предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС в началото на 2018 г, което от своя страна e голяма възможност, ако се използва по правилния начин.

Според всекидневника състезанието за двата важни за ЕС органа ще бъде доста оспорвано. Желание да влязат в битката са заявили страни като Франция, Хърватия, Швеция, Дания, Германия, а Испания и Италия вече съвсем открито водят кампаниите си в тази насока.

Повече по темата – в новия брой на в. „Телеграф“.

Коментари