Публикация

Главоболие – причини, симптоми, лечение

Главоболие – причини, симптоми, лечение

Причината за него може да е елементарна, но може и да е симптом за сериозно заболяване


Главоболието е един изключително чест неврологичен проблем. Той е симптом при много заболявания, свързани с мозъка, съдовете, мускулите на главата, както и при болести и нарушения, обект на вътрешната медицина, инфекциите, психиатрията и др., коментира д-р Катя Казакова, невролог. Затова главоболието изисква сериозно отношение, за да се стигне до причината за него и да се определи правилното лечение. 

Видове главоболие

Има много видове главоболие. Един от основните е мигренозното.  Другите видове са тензионно и цервикогенно (при проблеми в шийните прешлени). То е свързано с дълги часове  работа в офис, неподходящата позиция на главата, неподходяща поза при седене и гледане на телевизия или пък неправилна поза в легнало положение, обяснява д-р Ирен Петрова – Иванова, невролог.  Има и комбинирано главоболие – мигренозно с тензионно или цервикогенно, защото може да има няколко причини и съответно комбинация от няколко заболявания.

При мигрената  главоболието е най-често едностранно. Тя може да има “любима“ страна, но може и да сменя страните. Боли  половината глава. Болката е пулсираща, усилва се при навеждане, напъване, кашлица.  Силните шумове, светлина и миризми  дразнят и засилват болката. Тишината и покоят успокояват симптомите.  Обичайно се съчетава с гадене или повръщане. Много от пациентите имат  усещания, които предупреждават за настъпването на болката. Тези предшестващи симптоми наричаме аура, обяснява д-р Катя Казакова.

Мигренозното главоболие често се наблюдава при жените, особено младите, тъй като то  може да е хормонално обусловено. Много често при тях главоболието може да бъде преди, по време или след менструацията.  Дължи се на хормонален дисбаланс.  Много често това главоболие се появява през пубертетната възраст и след като жените влязат в климакса, изчезва. Подобно главоболие изчезва по време на бременност и след раждане може да се активира отново. Контрацепцията при жените също е фактор за появата му.

Тензионното главоболие има различен характер. Често го описват като тежест, натиск, стягане. Може да се локализира в тила, слепоочието, челото. Понякога се включват всички мускули на главата и усещането е за обръч, който я стяга. Друг път болката не е в мускулите, а във връхната част на главата, и има характер на натиск или парене.

 

 

Причини за главоболието

Главоболието може да е породено от някаква елементарна причина, като например проблем с очите – късогледство или далекогледство. Случва се доста често в детска възраст. Причините могат да бъдат и много сериозни – например тумор в мозъка. Има и различни възпалителни заболявания в областта на лицето - фронтални и максиларни, синуити. Проблеми със зъбите и ушите също могат да доведат до главоболие.

Пулсиращото  главоболие, приличащо на мигрена, може да е свързано с прием на алкохол,  висока температура, вирусна инфекция или ниска кръвна захар и др. Тензионното главоболие може да е предизвикано от работа при неудобна поза на тялото, промени в шийните прешлени,  стрес, особено при неотреагирана агресия  и още много ситуации.

При тезионното главоболие е важно да се определи причината.  Това налага допълнителни изследвания - графия на шийни прешлени, преглед за наличие на кифосколиоза или други проблеми с гръбнака. Мисли се дори за плоско стъпало и неправилно разположение на центъра на тежестта. При необходимост се прави консултация със стоматолог,  при съмнение за проблем  с  темпоро-мандибуларната става.   Обсъжда се  източникът на стрес и възможностите за контрол.

 

 

Сред факторите, за които се смята, че отключват мигрената, са стресът, липсата на сън и хранителният режим.  При мигрената и наличие на наднормено тегло и метаболитен синдром се препоръчва редукция на теглото. Колкото по-голямо е количеството на мастната тъкан в организма, толкова по-високи са нивата на естрогените и по-чести провокираните от хормоните мигренозни пристъпи. Освен това, ново изследване показа още един потенциален виновник за тежкото главоболие – бактериите в устата ни.

Не трябва да се забравя, че упорито и неподдаващо се на лечение главоболие е симптом, зад който може да се крие депресия.

Терапии и превенция

За мигрената има значение дали медикаментът се взема по време на пристъп или за профилактика  По време на пристъп се прилагат различни триптанови медикаменти.  За профилактика се дават други медикаменти. Те действат успокояващо и седативно, но влияят на кръвното и пулса и трябва да се внимава с тях. 

Пациентите с мигрена и с тензионно главоболие цял живот пият обезболяващи. Доказано е, че те имат особена чувствителност към тях и когато започват да злоупотребяват (всеки ден да се пие по един медикамент), след определено време се развива ново главоболие, което се дължи  на тази повишена чувствителност и вече е хронично, ежедневно, обяснява акад. Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология  и директор на Университетската болница по неврология и психиатрия "Св. Наум". Това главоболие се лекува много трудно.

При мигрена на първо място, трябва да се спре тютюнопушенето. Освен това жените трябва да внимават с контрацепцията, особено пушачките, защото те са рискови фактори. Също така, наблюдава се известна сезонност при пристъпите  - при преход от много горещо към по-студено.

 

 

Кетаминът, който традиционно се използва като мощен седатив – приспивателно средство, употребявано предимно за хирургически цели, вече привлича интереса на много специалисти, които се занимават с контролиране на болката при състояния като мигрена и комплексен регионален болков синдром  (CPRS), стана ясно наскоро. В презентацията си д-р Майкъл Реди, специалист по главоболието от град Темпъл, щата Тексас, цитира изследване, според което вкарването на кетамин в дози между 10 и 50 мг през носа е безопасен и ефективен начин за контрол на пристъпна болка. В допълнение към това, кетаминът може успешно да се използва за овладяване на депресия, която често се наблюдава при болкови състояния като мигрената.

Храни и главоболие

При мигрената е важно храненето. Приемът на ферментирали храни предизвиква главоболие.  В друг случай неправилният режим и подбор на храни предизвиква ферментативни процеси в червата и води до провокиране на пристъп. Особено важно е да се ограничи приемът на концентрирани захари. Трябва да се избягват и храните, които са дразнители – различните видове сирена, цитрусови плодове и т.н. 

На първо място между продуктите, които предизвикват мигрена, е храната, която съдържа амини /биологично активни вещества, които в началото стесняват, а след това разширяват съдовете на мозъка/, коментира д-р Цветанка Янакиева. При това възниква болка. Към амините спада тираминът. Той придава вкуса и аромата на скъпите вносни сирена, шунката, пушената риба, колбасите и други месни и рибни изделия, маринади, сосове, даже в някои плодове /цитруси, ананаси, банани/, ядки.

Кафето също може да разширява съдовете на мозъка, което предизвиква болка. Ако имате проблеми, не пийте повече от едно кафе на ден. Алкохолът също трябва да се консумира с мярка, за да нямате проблеми на следващия ден.

За какво да внимаваме?

Сутрешното главоболие може да е знак, че организмът ни не е достатъчно хидратиран. При дехидратация се наблюдава вторично главоболие, причинено от това, че няма достатъчно течности в организма. То може да е сравнително слабо, но болката може също така да е толкова сериозна, колкото и при мигрена. Ако усещаме тялото си схванато и че умът ни не е свеж, това означава, че не сме дали време и възможност на тялото да прочисти кръвта.

 

 

Много от нас скърцат или стискат зъбите си от време на време – било от стрес, било просто по навик. Ако се случи инцидентно, нормално е да не доведе до някакви последици. Когато започне да става навик обаче, скърцането със зъби, известно като бруксизъм, може да предизвика главоболие или даже мигрена.  

Коментари