Публикация

Всички линейки с паник бутони и гласова връзка с полицията

Всички линейки с паник бутони и гласова връзка с полицията

МВР ще даде предписания на болниците за осигуряване безопасността на медици и пациенти


Всички линейки ще бъдат оборудвани паник бутони, GPS системи и ще разполагат с гласова връзка с охранителна фирма или с полицията.

Това стана ясно след работна среща, посветена на агресията срещу медиците. В нея се включиха представители на прокуратурата, министрите на здравеопазването и вътрешните работи – проф. Николай Петров и Валентин Радев, директори на някои от големите столични болници и на Центъра за спешна медицинска помощ в София.
Набелязахме няколко мерки и разпределихме задачите така, че всяка институция да свърши работата, която е от нейните компетенции, каза здравният министър сред срещата.

Главният прокурор Сотир Цацаров се ангажира до районните прокуратури да бъдат изпратени указания за определяне на нарочен прокурор, който да осъществява връзка с директорите на болници със спешни приемни отделения. Целта е да се създаде механизъм между прокуратурата, лечебните заведения и териториално поделение на МВР, който да обезпечи незабавната реакция на органите на реда.

От своя страна вътрешният министър Валентин Радев посочи, че МВР ще даде предписания на болниците за осигуряване безопасността на медицинските специалисти и на пациентите.

По данни на прокуратурата през 2014 г. са образувани пет досъдебни производства за посегателства срещу медицински специалисти, като са осъдени четирима - един ефективно, един – условно, един – на пробация, и един – на глоба. 
През 2015 г. са образувани 4 производства, осъден е само един човек - на глоба. За 2016 г. образуваните досъдебни производства са две, като са осъдени четирима: двама –  условно, на други двама е наложена глоба.

Коментари