Публикация

Какво да правим при високо кръвно?

Много често хората наричат „хипертонична криза“ всяко по-осезаемо повишение на кръвното налягане над обичайните за тях стойности. Всъщност острата криза, причинена от високо артериално налагане, означава не просто измерени определени стойности, а наличие на различни симптоми


  1. При измерване на високо налягане, без това да причинява оплаквания, просто изчакайте 30 – 40 мин. и измерете отново. Когато отново стойностите са високи, ако по принцип приемате медикаменти против високо кръвно, вземете допълнителна таблетка. Добре е предварително да сте уточнили с лекуващия ви лекар от кой медикамент и по колко да вземете допълнително, когато налягането остава високо, въпреки лечението или когато скочи инцидентно.
  2. Ако чувствате неразположение и измерите високо налягане, останете в покой и се опитайте да не се паникьосвате. Това би повишило още кръвното. Вземете ¼  до 1/2 таблетка хлофазолин и изчакайте 30 – 45 минути, за да видите ефекта. Не бързайте с много лекарства едно през друго, защото рязкото спадане на високо кръвно налягане не е добър вариант. Освен хлофазолин, можете да вземете таблетка валидол под езика или капки глог, мента и валериана.
  3. Ако кръвното не спада и дори се повишава, можете да впръскате под езика спрей, съдържащ нитропрепарат (напр. Изокет). Това ще понижи бързо налягането, но за около 30 минути. Ако след това започне отново бързо да се повишава и имате оплаквания, търсете спешна медицинска помощ.
  4. Спешна помощ трябва да се търси веднага и при чувство на слабост в едната половина на тялото, затруднения в говора, трудна подвижност, затруднено дишане, тежест и болки зад гръдната кост.  

Източник: jivotatdnes.bg

Коментари