Публикация

Д-р М. Ненков: Тежки и бързи наказания ще спрат агресията срещу лекарите

Д-р М. Ненков: Тежки и бързи наказания ще спрат агресията срещу лекарите

Обществото ни е болно, много лесно налитаме на физическа саморазправа, коментира заместник-министърът


Тежките наказания, а не глобите, биха били добра превенция срещу насилието над медицински работници.

Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков пред БНТ, като допълни, че одобрява идеята на прокуратурата нападателите на лекари да бъдат подвеждани по бързата процедура в седемдневен срок.

„За мен нито вербалната, нито физическата агресия са допустими. Аз съм за бързо и видимо производство“, коментира д-р Ненков.

Заместник-министърът се обяви в болниците да се поставят максимално много камери и устройства за безопасност, защото условията на „тежка болест на обществото“ налагат такива мерки. Той добави, че е важна не само техническата обезпеченост откъм безопасност, но и своевременната реакция на охранителните органи.

Въпросът е, че паник бутонът няма да спре шамарите, а бързата реакция на охранителните органи. Лесно може да се реализира идеята информацията от бутона да се предаде максимално бързо на полицията. 

Не можем да си представим какво е да отиваш на работа с ясното съзнание, че най-малко ще те напсуват десет пъти. Това е отвратително, коментира д-р Ненков.

Той изтъкна, че медиците от спешната помощ са недоволни не само от тава, че линейките и оборудването са стари, а че „попадат на тази нечовешка като отношение агресия“.

„Прави ли ви впечатление колко рядко се появяват информации в публичното пространство за хора, които са доволни от някой лекар за това, че му е спасил живота. Според мен, гонейки някакъв фалшив рейтинг, излизат новини със заглавия „Отново умря родилка“, „Лекарска грешка“, показват се разплакани роднини по телевизията. Когато се направи разследване обаче, се установява, че в много малка част има медицински пропуски.

Нашата - лекарската работа, в последните години започна да се осъществява в една токсична среда. Такива информации стоят като шум месеци, години в съзнанието. Отивайки на лекар, човек е уплашен, и когато е по-прост, той става агресивен. Това е психологически феномен. Това е едната страна.

Другата е това, което е останало в мисленето от преди години, че лекарят е длъжен. Лекарят си изпълнява задълженията, той има възможности, които обаче са ограничени“, подчерта заместник-министърът.

Обществото ни е болно, много лесно налитаме на физическа саморазправа, което показва, че ние регресираме. Цивилизованите хора не се бият, а разговарят, може да се скарат. Бият се шимпанзетата, каза още зам.-министър Ненков. 

Коментари