Публикация

Здравният министър подготвя единен стандарт за управление на болниците

Здравният министър подготвя единен стандарт за управление на болниците

Приоритет в работата му е въвеждането на e-здравеопазване до две години


Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров заяви, че има три приоритета в своя мандат – въвеждане на електронно здравеопазване, налагане на единен стандарт за управление на държавните здравни заведения и подобряване на ситуацията за работещите в секторa.

Пред bTV министър Петров отбеляза, че се надява електронно здравеопазване да стане факт до две години, като за неговото въвеждане ще са необходими около 12-15 млн. лв. Съобщи, че подготвя единна стратегия за управление на болниците.

До края на годината аз трябва да съм готов, тоест да въведем унифициран модел за ефективно управление на лечебни заведения – университетски, областни, общински, заяви проф. Петров и уточни, че целта е да се намалят разходите за лекарства, консумативи и услуги.

Той съобщи, че в най-тежко финансово положение са МБАЛ-Ловеч и УМБАЛ-Стара Загора. Най-добре се справят болниците „Св. Иван Рилски“ в София, МБАЛ-Монтана и УМБАЛ-Пловдив.

„Всеки, който е престъпил закона, е клиент на една друга структура. Нещата излязоха от приемливите граници и започваме да се излагаме като общество”, заяви здравният министър по повод честите случаи на агресия срещу медици.

Той е категоричен, че това може да бъде преодоляно само с конкретни мерки в тази посока.

„Аз работих на конфликтно място и обикновено реакциите на роднини са точно такива на такива места. Съветвам колегите да бъдат внимателни, дипломатични и да не влизат в тона на хората”, коментира министър Петров, който е работил като реаниматор.

Министърът адмирира действията на главния прокурор да бъдат назначени специални регионални прокурори, които да отговарят само за лечебните заведения. „Тази пряка връзка ще даде възможност случаят да бъде така обработен, че да завърши с присъда”, допълни здравният министър.

Той коментира и работата на своя предшественик – д-р Петър Москов.

„Москов е свършил доста добри неща, не очаквайте от мен да го критикувам”, отбеляза проф. Петров.

Той определи като добри идеи опитите за въвеждане на националната здравна карта, стартирането на проекта за спешната помощ.

По повод налагането на пръстовите идентификатори в болницата здравният министър коментира, че тяхната ефективност е можело да бъде отчетена, ако са работили по-дълго време. 
„Дали е бил правилен този начин, щеше да го покаже анализът след още 6 месеца”, коментира министър Петров.

Той потвърди, че е предложил проф. Камен Плочев за управител на здравната каса и застава зад него заради „неговия профил, свързан с възраст, интелект, научна активност, бързина на мислене и на взимане на решения, почтеност”.

Не държа да бъда командир на касата. Касата си е отделна институция, тя си има нейната автономия. Държа да работя в синхрон.
Аз отварям всичко от МЗ да го гледа касата и искам същото отсреща. Защото при откритост, има прогрес, категоричен бе здравният министър.

Коментари