Публикация

МЗ договаря дарения на медицинска апаратура от Швейцария

МЗ договаря дарения на медицинска апаратура от Швейцария

Ведомството ще направи справка от какво оборудване имат нужда болниците у нас


Министерството на здравеопазването ще да изготви справка за необходимата на болниците ни медицинска техника. Това стана ясно сред среща във ведомството, на която беше обсъдена възможността за засилване и разширяване на сътрудничество между Швейцария и България в сектор „Здравеопазване“. 

В нея участваха министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, Меглена Плугчиева-Александрова - доскоро извънреден и пълномощен посланик на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн, проф. Красимир Гигов – генерален директор на Българския Червен кръст, и д-р Валентин Джонов - ръководител на Катедра „Анатомия“ към университета в Берн.

Те се обединиха около намерението не просто да бъде продължено партньорството между конкретни лечебни заведения и Швейцария, успешен пример за каквото са взаимоотношенията между Военномедицинската академия и Фондация „Помощ и подкрепа“ към Малтийския орден, но и въпросното сътрудничество в посока осигуряване на апаратура за българските болници да бъде интензифицирано с подкрепа и координация от страна на българското здравно министерство. 

Ние, като външни мисии, сме длъжни не само да изпълняваме политиката на държавата си, но и да осигуряваме придадена стойност, най-малкото – за да знаят данъкоплатците къде отиват парите им. В тази посока е и усилието българските лечебни заведения да бъдат обезпечени с оборудване и апаратура, за каквито нямат възможност да заделят финансов ресурс, заяви Миглена Плугчиева на срещата в МЗ.

"За съжаление, всички сме били свидетели на т.нар. комисионерска философия, следствието от която е, че в болниците ни има апаратура, на която няма кой да работи, и по-лошото – която не е необходима нито на лечебните заведения, нито на пациентите. В същото време техника, която е жизненоважна, необходима на пациента и може да изкарва пари – липсва", констатира министър Петров.

"Липсата на апаратура е мотив да се сключват неизгодни договори, които източват касата и са в ущърб на пациенти и лекари. Такъв е случаят с областната болница в Ловеч. Ето защо засилването на сътрудничеството ни ще бъде полезно и за преустановяването на тази порочна практика", допълни министърът.

Присъстващите договориха канал за комуникация и оперативни стъпки за планиране и организиране на следващите дарения от страна на Швейцария, съобщава още здравното министерство.

Проф. Джонов на свой ред ще отговаря за колаборацията между швейцарските лечебни заведения и Малтийския орден, а с помощта на Българския Червен кръст ще се осъществи безмитният внос на даренията, за да се гарантира бърз и прозрачен процес по осигуряване на апаратурата.

На срещата беше повдигнат въпросът за реабилитиране на практиката доказани международни специалисти да диагностицират и лекуват в страната ни.

Коментари