Публикация

Искат оставката на директора на Центъра за асистирана репродукция

Искат оставката на директора на Центъра за асистирана репродукция

Причината – нарушенията, изтъкнати в доклад на Сметната палата


Пациентски организации „Заедно с теб“ поискаха оставката на д-р Мария Георгиева, директор на Центъра за асистирана репродукция, съобщи БНР. 

Причината е докладът на Сметната палата, според който липсва ефективен контрол върху клиниките, работещи с фонда.

Председателят на пациентското сдружение Пенка Георгиева смята, че прокуратурата трябва да влезе в Центъра за асистирана репродукция. 

Сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром“ цитира анкета, направена сред 600 жени, подложени на инвитро процедури, според която клиниките не предоставят на пациентките цялата нужна медицинска документация.

Според Пенка Георгиева началникът на Центъра по асистирана репродукция не работи по правилата и фондът не проверява как работят здравните заведения. 

Пациентските организации съобщиха още, че цитираните 28% успеваемост на клиниките за асистирана репродукция у нас от доклада на Сметната палата всъщност не са точни, като според гражданските организации този процент е наполовина по-нисък. Те го обясняват с това, че се броят децата, родени инвитро, а не забременелите чрез метода жени, които обикновено раждат повече от едно дете.

Така че организациите настояват да има регистър на родилките, регистър на донорските яйцеклетки, както и да има публичен достъп за успеваемостта на клиниките, които работят с Центъра за асистирана репродукция.

Коментари