Публикация

От печата: Спецзащитата на лекарите се оказа елементарна PR акция

От печата: Спецзащитата на лекарите се оказа елементарна PR акция

В спешните центрове ще бъдат раздадени телефоните на дежурните прокурори, а медиците ще бъдат съветвани как да запазят веществените доказателства


Шумно рекламираните от прокуратурата мерки за защита на лекарите едва ли ще доведат до превантивен ефект върху агресивните пациенти и до по-тежки наказания за биячите на медици. Ден след като главният прокурор Сотир Цацаров се срещна със здравния министър Николай Петров и лансира идеята специални дежурни прокурори да са на разположение при нападения на лекари, за да се ускори разследването и наказването на извършителите, стана ясно, че на практика почти нищо няма да се промени, пише в. „Сега“.

Проверка на всекидневника е показала, че всъщност на лекарите от спешните центрове по места ще бъде раздаден телефонът на дежурния прокурор. Ще бъдат определени и конкретни прокурори, които да разследват делата срещу медици. Те обаче няма да дежурят постоянно в прокуратурата, а просто такъв тип дела ще се разпределят само на тях.

Специално обучение не се налага, тъй като тези посегателства не са сложни престъпления, обясниха от прокуратурата. 

Изданието пояснява, че идеята е лекарите да могат да се свържат с прокурора при нападение. На практика така медиците ще могат да прескочат тел. 112, където само приемането на сигнала отнема няколко минути. Това може да ускори започването на разследването. За да бъде арестуван биячът обаче, трябва да се викне полиция.

Прокурорите вече ще инструктират жертвите как да се грижат за доказателствата за престъплението - нещо, което изобщо не е тяхна работа, а на полицията, става ясно още от публикацията.
Нападателите може и да бъдат съдени по бързата процедура, но пак ще получават най-

много условни присъди, а по-вероятно глоби, защото такъв е законът. В масовия случай по тези дела медицинските експертизи сочат, че от нападението няма разстройство на здравето, което пък дава възможност на съда да наложи условно наказание или глоба, обясниха от прокуратурата, цитирани от изданието.

Повече по темата – четете в новия брой на в. „Сега“.

Коментари