Публикация

Д-р Д. Дариткова: Властта показва единство в борбата с насилието над медици 

Д-р Д. Дариткова: Властта показва единство в борбата с насилието над медици 

Разчитаме на ефективно правораздаване от съдебната система, обяви председателят на здравната комисия


Трите власти - законодателна, изпълнителна и съдебна, показаха единство в борбата с насилието над медици. 

Това каза д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване, пред bTV.

Законодателната власт свърши своята част – законът е променен. Изпълнителната прави всичко възможно, за да осигури защита. Съдебната показа ангажимент за това наистина да има правораздаване, което да играе превантивна роля. Имаме нужда и от медийна подкрепа, за да може обществото да се излекува от агресията като цяло, коментира д-р Дариткова.

Тя припомни, че въпреки инкриминирането на посегателствата срещу лекари има много малко осъдителни присъди. 

„Така, че помощта към тези, които са подложени на агресия, да се справят и адекватно да подават сигнали, ще бъде елемент на превенция“, смята д-р Дариткова.

Разчитам на съдебната система, че ефективно ще правораздава при посегателства срещу медици. В никакъв случай ние, законодателите, няма как да предрешим това. Ангажиментът на трите власти гарантира, че явлението би следвало да бъде преборено именно по този начин, допълни председателят на здравната комисия в Народното събрание.

Кандидатурата на проф. Камен Плочев за управител на Националната здравноосигурителна каса ще бъде гласувана в парламента на 28 юли, съобщи още д-р Дариткова. За пореден път отбеляза, че д-р Глинка Комитов е напуснал поста единствено по лични причини.

Коментари