Публикация

Унифицираната стратегия за управление на болниците може да се въведе пилотно още през октомври 

Унифицираната стратегия за управление на болниците може да се въведе пилотно още през октомври 

На фокус профилактика на онкологичните и сърдечносъдовите заболявания


Електронното здравеопазване е вменено на здравното министерство като задача от правителството и до две години българските граждани ще могат да се възползват от него.
Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Николай Петров.

Той поясни, че до края на годината екипът му ще предложи унифицирана стратегия за мениджмънт на лечебните заведения, като амбицията е още през октомври да се стартира пилотно в няколко болници.

Днес министър Петров и заместник-министрите на здравеопазването дискутираха с вицепремиера Валери Симеонов, зам.-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова и народни представители от парламентарна група „Обединени патриоти“ аспекти от управленската програма на правителството в сектор „Здравеопазване“.

Акценти бяха поставени върху засилване на профилактиката като условие за по-добро здраве и качество на живот, разширяване обхвата на профилактичните прегледи с допълнителни скринингови изследвания, ранна диагностика и откриване на предхронични и хронични заболявания, създаване на интегриран подход за намаляване употребата на наркотични вещества, осигуряване на финансова стабилност на здравната система, електронно здравеопазване и други.

Това е първата от поредица срещи, която ПГ „Обединени патриоти“ започва с няколко министри подред, в които ние излагаме, подчертавам, нашите акценти в програмите ни, виждания и съответно получаваме диалог, надявам се, обсъждаме заедно как точно идеите да станат реалност, посочи председателят на парламентарната група Волен Сидеров.

Приоритетите са точно тези, които Вие маркирахте, съгласи се здравният министър проф. Петров и конкретизира:

По отношение на профилактиката ще предложим на вашето внимание при формиране бюджета на МЗ за следващата година да подкрепите програми за профилактика на онкологичните и сърдечносъдовите заболявания, тъй като те имат най-съществен принос за увеличаване на показателите инвалидизация и смъртност.

Относно агресията спрямо медици – подготвяме указания към директорите на болници да прегледат териториалните си структури и да дефинират местата, които биха представлявали конфликти точки. Видеонаблюдение, оборудване на мобилните екипи с GPS, паник-бутони, с директна вербална връзка с охранителна фирма или полиция ще бъдат осигурени“, заяви проф. Петров.

По отношение на Наредбата за установяване употребата на наркотични вещества и алкохол от водачи на МПС съм удовлетворен – имаше несъвършенства и разминавания в няколко закона, което създаваше възможност за лавиране и не малка част от нарушителите се измъкваха. Такива предпоставки вече не съществуват и съветвам тези, които си мислят, че са над закона, да се запознаят с промените, защото ще бъдат неприятно изненадани, допълни министърът.

На срещата беше обсъден и напредъкът по реформиране системата за трудоспособност, като проф. Петров увери, че ресорното министерство вече има 80-процентова готовност с текстовете за медицинската експертиза, а това, като се отчете и доброто темпо на работа на МТСП, предполага в края на септември да има окончателни законодателните предложения.

Нека работната група приключи задачата в срок, за да има време за административни процедури и преразглеждане на бюджета, доколкото промените ще дадат отражение върху индексирането на останалите пенсии, отбеляза вицепремиерът по икономическата и демографска политика Валери Симеонов.

Коментари