Публикация

Близо 130 000 са сменили личния си лекар през юни

Близо 130 000 са сменили личния си лекар през юни

Здравноосигурителните книжки на новородени и на хора, които са ги изгубили, вече се предоставят само от районните каси, като за тях се заплаща


От възможността да си изберат нов семеен лекар през юни са се възползвали общо 128 952 здравноосигурени пациенти в цялата страна. 
Това пише в новия си брой в. „Монитор“, като се позовава на Националната здравноосигурителна каса.

Най-много хора, записали се при друг лекар, са от столицата.

Вече смянят личен лекар предимно пациенти, които променят местожителството си и когато той напусне или почине, коментира говорителят на здравната каса Багряна Маркова, цитирана от изданието.

От осигурителния фонд уточниха, че през декември миналата година от тази възможност са се възползвали 126 240 души. Най-голям е бил техният брой в София – 26 644 души, а най-малък в Смолян – 874.

Всички здравноосигурени имат право да сменят личния си лекар два пъти годишно – през юни и през декември. При промяна на адреса по местоживеене, пациентът може да извърши смяната по всяко време на годината. Основните причини за избор на нов личен лекар са прекратен договор на НЗОК, промяна на местоживеенето на пациента, лични предпочитания на здравноосигурените.

За цялата 2016 г. броят на пациентите, сменили личния си лекар, е 448 825.

Общопрактикуващите лекари, както и педиатрите вече не дават нови здравноосигурителни книжки на новородени или на хора, които са изгубили документа си. Те вече се предоставят от съответните районни здравноосигурителни каси, като за тях се заплаща 4,05 лева.

Там книжката се подпечатва и завежда, а личният лекар слага своя личен печат, вписва имената и телефона си за връзка. Промяната е залегнала в новия Национален рамков договор за медицински и за дентални дейности за 2017 г., пояснява всекидневникът.

Коментари