Публикация

Прегряването при децата може да отключи главоболие и гърчове

Прегряването при децата може да отключи главоболие и гърчове

Дори да са с шапки и под чадър, малчуганите не са достатъчно защитени, затова жегите трябва да се избягват, съветва началникът на Второ отделение по педиатрия в УМБАЛ Бургас.


Прекомерното излагане на слънце при децата крие опасност от прегряване, което се изразява с главоболие, повръщане, а в по-тежките случаи и гърчове. 

„Моят съвет към  родителите е да избягват най-топлите часове и особено интервала от 12ч. до 16ч., защото дори детето да е с шапка и под чадър, това не го предпазва достатъчно от високите температури”, заявява  д-р Хрипсиме Каспарян, началник на  Второ отделение по педиатрия в УМБАЛ Бургас.

 

В момента отделението, в което лекуват деца от 2 до 18-годишна възраст, е пълно с пациенти, а най-често срещаните случаи са на летни вируси и прегряване от плажа.  Пациентите са предимно деца на български и чуждестранни туристи.

„Основните симптоми, които са характерни за летните вируси,  са висока температура или болки в стомаха и повръщане. Препоръчително е, когато детето вдига висока температура за повече от ден,  да се потърси лекарска помощ”, разяснява д-р Каспарян. Родителите трябва да бъдат внимателни и с храната, която дават на децата си, както и със заведенията, които посещават.

 

„В никакъв случай не бива да им купуват царевица или други храни, които се продават на плажната ивица, защото те не се съхраняват при подходящи условия и крият риск за здравето им. Трябва да се избягват още студените напитки и тези с много лед. Чистотата на приборите и съдовете, както и хигиената при приготвяне на храната, също е от значение. Поради тази причина родителите трябва да внимават  какви ресторанти и заведения за хранене избират”, казва д-р Каспарян.

 

Двете педиатрични отделения на УМБАЛ Бургас са най-големите в областта и съсредоточават пациенти от целия регион. Там се лекуват и най-тежките случаи. Второ отделение по педиатрия  разполага с екип от опитни специалисти. В него работи и детски ендокринолог – д-р Диана Недялкова, както и  детски кардиолог – д-р Пепа Ралева.

Коментари