Публикация

Д-р Г. Гелев: Спешните медици би трябвало да получават повече от работещите в болница

Д-р Г. Гелев: Спешните медици би трябвало да получават повече от работещите в болница

140 свободни места в ЦСМП-София


Предвид рисковете заплатата на работещия в спешната помощ би трябвало да надвишава тази, която получава служител на болница.

Такова мнение изказа д-р Георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ в София, пред БНР.

Според него може би трябва да има още едно-две увеличения на възнагражденията на спешните медици, въпреки че бяха направени няколко такива.
„Но на етапа, на който се намират в момента, заплатите спрямо останалото здравеопазване, мисля, че са доста прилични“, отбеляза все пак д-р Гелев. 

В ефира на националното радио той коментира и нападенията над медици - за първите 6 месеца на годината са регистрирани 12 случая на упражнено физическо насилие върху работещи в спешната помощ в София. По думите на д-р Гелев агресията засега не се е отразила на броя на напускащите спешните центрове - в столичния има около 140 свободни места. 

Той е категоричен, че срещу посегателствата над медицинския персонал е нужно бързо производство

Когато прокуратурата се намеси и това бъде обявено, това ще бъде едно предупреждение за следващите, които биха си помислили да направят нещо - било на медик, учител, на дете или на когото и да било, коментира медикът.

Д-р Гелев изтъкна, че спешните центрове са ресурсно обезпечени с паник бутони и други технически средства и определи предприетите от прокуратурата административни мерки по сигурността на екипите като постфактум действия. 

„Само административните мерки по сигурността на екипите, инициирани от прокуратурата, не са достатъчни в никакъв случай. На практика много благодаря на прокуратурата, но това – т.е. събитието трябва да се случи, за да се намеси тя. Въпросът е далеч преди прокуратурата. Това е възпитанието, това е семейството“, подчерта медикът.

Д-р Георги Гелев коментира и сигналите за закъснели линейки.
„Спешна помощ винаги е критикувана, така е по цял свят, от нея винаги се очаква повече“, заяви той и допълни, че не връзката между ЦСМП с телефон 112 е причина за забавянето. Оказва се, че службата разполага с 28 екипа от необходими 60. 

Когато имаме адреси и те се натрупат в даден момент, особено пиков, няма достатъчно екипи, които да ги изпълнят. Това води до по-късно диктуване от страна на диспечера на адресите и гражданите смятат, че това е забавяне от страна на конкретния екип, а то се дължи на липсата на свободни екипи, допълни д-р Гелев.

Коментари