Публикация

Безплатни изследвания за хепатит в София

Безплатни изследвания за хепатит в София

Те ще се проведат на 28 и 29 юли, не е необходимо предварително записване


Безплатна скринингова кампания за хепатит В и С ще се проведе в Центъра за сексуално здраве в София. Всеки, който желае, може да се изследва безплатно на 28 юли (12:00-20:00 часа) и на 29 юли (12:00-16:00 часа). 

Изследванията са бързи, безболезнени и анонимни, използва се капка кръв от пръста, а резултатите излизат за 15 минути. Няма значение какво е консумирано преди това. Не е нужно предварително записване.

Инициативата е по повод Световния ден за борба с хепатита, който всяка година се отбелязва на 28 юли.

През останалите дни работното време на центъра, който се намира на ул. „Цар Самуил“ 111, е съответно: понеделник и четвъртък от 8:30 до 13:30, а вторник и сряда от 13:00 до 17:00 часа.

Хепатит В и С са сериозни заболявания, които протичат безсимптомно и могат да доведат до тежки усложнения, ако не се открият и лекуват навреме. Независимо, че по света вирусният хепатит годишно убива повече души от ХИВ и малария, взети заедно, все още не е разпознат като сериозен здравен и социален проблем. 95% от хората, който живеят с вирусен хепатит, все още не знаят своята диагноза.

Лечението и на тези два вида хепатит е безплатно към НЗОК, като при хепатит В се цели потискане на вируса в дългосрочен план, а при хепатит С успеваемостта на новите терапии достига до 100%, поясняват от Сдружението за борба с хепатита „ХепАктив“.

Коментари