Публикация

Световъртеж – причини, симптоми, лечение

Световъртеж – причини, симптоми, лечение

Той може да е белег както на леко преходно увреждане, което преминава сравнително бързо, така и симптом на сериозно, понякога живото застрашаващо състояние


Световъртежът е често срещан симптом, наблюдаван при 40 до 50% от хората в различните възрастови групи. Той може да е белег както на леко преходно увреждане, което преминава сравнително бързо, така и симптом на доста сериозно, понякога живото застрашаващо състояние, обяснява доц. Тодор Широв, отоневролог от УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“.

Самият световъртеж не е болест, а симптом на други заболявания. Някои от тях са сериозни и инвалидизиращи - инсулт, мултиплена склероза, тумор на мозъка.  Най-често се среща при лечими състояния, коментира д-р Катя Казакова, невролог.

Световъртежът може да е резултат на грешка в храненето - прекомерна употреба на сол или злоупотреба с  алкохол. Някои форми на мигрена са съпроводени със световъртеж  и гадене.  Често след прекарана вирусна инфекция, като усложнение се появява шум в ушите и световъртеж.  60 процента от хората над 50 години страдат от световъртеж,  провокиран от движението на главата.     

Причини за световъртеж

Най-честите причини, които водят до световъртеж, са съдовите промени в централната нервна система. Кръвоснабдяването на вестибуларния апарат е част от това на мозъка, но съдовете, които снабдяват слуховия и вестибуларния апарат, са изключително тънки. Обикновено най-ранните сигнали за смущения в кръвоснабдяването на мозъка идват от слуховата и вестибуларната система.

 

 

Съдовите изменения се засилват с възрастта. Уврежданията основно се дължат на тези рискови фактори, които водят до стесняване и заболяване на съдовете - наднормено тегло, застоял живот, тютюнопушене, висок холестерол и раздвижен, небалансиран липиден профил на пациента.

Една от причината за появата на световъртеж, за щастие не много честа, е наличието на тумор на мозъка. Има световна статистика, която показва, че вследствие на прекомерната употреба на мобилни телефони определен вид тумори в мозъка /глиоми/ се увеличават. Наблюдава се и увеличен риск за развитие на тумори на слюнчените жлези, предупреждава доц. Тодор Широв.

Световъртежът е сред най-честите оплаквания, които следват черепно-мозъчната травма. Продължителността на лечението се определя от вида и тежестта на травмата.  Обикновено отзвучава напълно.   

Звуковата травма също е една от основните причини за появата на световъртеж, обяснява д-р Ирен Петрова – Иванова, невролог.  Много често  хората работят в шумна обстановка като например в телефонна централа. Друг фактор може да е силната музика в различни заведения, както и слушането й  на високи децибели със слушалки в ушите. В резултат от звукова травма може да се появят вестибуларни отклонения, а при по-сериозна  и продължителна травма се стига и до загуба на слуха.  Черепно мозъчни травми при катастрофи със засягане на ухото също  могат да доведат до вестибуларни нарушения.

 

 

Световъртежните  кризи, които не са свързани с неврологично заболяване, показват  известна сезонност.  Срещат се предимно пролет и есен, когато атмосферното налягане е нестабилно.  Като правило пациентът се събужда сутрин и при опит да стане, получава силен световъртеж - усещането, че всички предмети в стаята се движат или че тялото се върти. Често се придружава с гадене и повръщане и трае часове. Причината е в натрупване на течност /ендолимфа/ във вътрешното ухо. При възпаление на вестибуларния нерв оплакванията са същите. Продължителността е няколко дни и често има предшестваща  вирусна инфекция.

Нерядко при вирусни инфекции имаме засягане на слуховия и на вестибуларния апарат при известен процент от хората. 

Видове световъртеж

Разграничават се 2 вида световъртеж. Единият е чист връщателен световъртеж, който наподобява чувството за въртене, което човек има, след като слезе от въртележка и светът около него продължава да се движи. Той е характерен за увреждане на периферната част на вестибуларната система.  Другият тип световъртеж - несистемен, прилича на замайване, но няма въртене. Човек има чувство за несигурност, нестабилност, пропадане, като че ли става земетресение. Той е характерен при увреждане на централната нервна система.

Световъртежът  и замайването са симптоми, които могат да се генерират на различни места в нервната система и от тази гледна точка можем да разграничим два типа световъртеж – периферен и централен. 

 

 

При хората над 40-50 години най-срещано е доброкачественото  позиционно  вертиго. Световъртежът при него трае няколко секунди до половин минута, без гадене и повръщане, като винаги е свързан с движение на главата. Когато си лягат – чувстват потъване. Явява се при повдигане на  главата нагоре или завъртане настрани. Затова страдащите домакини имат проблем с простирането на прането,  обирането на паяжините, ползването на високо разположените шкафчета в кухнята. Причината е в натрупване на кристалчета в каналите на вестибуларния апарат, които дразнят прекомерно рецепторите.  Предразполагащи фактори са възрастта и спането на една и съща страна.

При млади хора, страдащи от мигрена, световъртежът  може да предшества пристъпа или да е част от него.     

Има друга група заболявания, наречени идиопатична вестибулопатия. Тя се среща при хора, които имат повишена възбудимост на вестибуларните структури и на които им се завива свят обикновено при пътуване с кола, автобус или влак.  Това може да се преодолее с упражнения и с тренировки.  Има специални упражнения – т.нар. вестибуларна рехабилитация, където се включват движения, свързани с навеждане, изправяне и завъртане, обяснява доц. Тодор Широв.

Диагноза и лечение

Ако при вирусна или бактериална  инфекция пациентът получи световъртеж,  трябва да направи консултация първо със специалист уши-нос-гърло,  за да се отхвърли патология, свързана със самото ухо. Ако има данни за възпалителни промени,  може да се наложи прием на антибиотици  или оперативно лечение. Необходимо е  да се изследва  и  кръвта, за да се търсят евентуално някакви отклонения от нормата. 

 

 

При световъртеж много важна е анамнезата и пълноценното неврологично изследване, коментира д-р Ирен Петрова- Иванова. След това на пациента се прави обстойно отоневрологично изследване. Целта е да се определи за какъв вид световъртеж става въпрос и оттук да се реши какви допълнителни изследвания да се проведат и какво лечение ще се приложи. В някои случаи се налага провеждане на доплерсонографско изследване на магистрални съдове и  Ро графия на шийни прешлени. Може да се наложи осъществяване  на компютърна томография на главен  мозък  без или с контраст или магнитно-резонансна томография за  поставяне на по-прецизна диагноза.

Терапията може да бъде консервативна или оперативна. При различните заболявания се прилагат различни медикаменти. В много от случаите лечението не може да приключи в рамките на няколко дена.  Понякога то може да отнеме месеци. Най–важното е пациентът своевременно да потърси лекарска помощ  за да може навреме и точно да се постави диагнозата, а от това ще зависи и успешната терапия.

 

Коментари