Публикация

От печата: Бум на варицела в страната

От печата: Бум на варицела в страната

Причините – липса на ваксина и заниженият санитарен контрол в детските градини


Бум на варицела има в страната, алармират епидемиолози. Според тях това се дължи на липсата на ваксина у нас, както и на занижения контрол в детските градини.

Макар и заболяването да се проявява целогодишно, характерното за него, е че е най-разпространено през пролетта, но сега се забелязва и много заразени през лятото, съобщиха педиатри. Оказа се, че наблюденията им съвпадат напълно с данните на епидемиолозите от районните здравни инспекции в страната, пише в новия си брой в. „Монитор“.

От общо 135 дихателни инфекции в София за седмица, 120 са от варицела и 11 от скарлатина. Във Варна за пет дни заболелите от тези инфекции са съответно 30 и 4, а в Силистра те са 20, като всички са от варицела. Подобна е ситуацията и в останалите региони на страната.

Педиатри предполагат, че една от причините са сборните групи в детските ясли и градини през лятото, където според тях санитарният контрол не е на достатъчно добро ниво.
Според завеждащия детското отделение в Специализираната инфекциозна болница в София доц. Атанас Мангъров високата заболеваемост е вследствие от липсата на ваксина срещу варицела у нас, отбелязва още изданието.

Нашата страна е единствената държава в Европейския съюз, в която ваксината не е регистрирана, затова фирмите производителки не я внасят и в резултат на това тази имунизация не е включена в задължителния имунизационен календар. Така обяснява проблема доц. Атанас Мангъров. Тромавата директива на ЕС, за да бъде регистрирана ваксина в страна членка, предвижда тя трябва да бъде пререгистрирана отново и във всички останали държави от Евросъюза, пояснява той.

Родителите обаче не могат да я внесат за децата си от Гърция, Румъния и дори от Македония, където тя се продава. Ваксината е жива и е на специален транспортен режим, коментират пред всекидневника лекари. Педиатрите обаче не искат да я поставят, защото не са наясно как тя е доставена.

Между 30 000 и 40 000 заболяват от варицела у нас всяка година, като повечето от тях са деца. Усложненията, до които може да се достигне при неправилно лечение, са варицелен енцефалит в мозъка, от какъвто почина момченце през зимата, и редица белодробни заболявания, включително и вътрешни абсцеси. 

Коментари