Публикация

9 фактора, които може да намалят с една трета риска от деменция

9 фактора, които може да намалят с една трета риска от деменция

Напускането на училище преди 15-годишна възраст и загубата на слуха на средна възраст са главни рискови фактори за развитие на заболяването


Един от всеки три случая на деменция може да бъде избегнат, ако повече хора се грижат за здравето на своя мозък през целия си живот, твърди международно изследване, публикувано в сп. Lancet. 

Проучването изброява 9 рискови фактора, сред които липсата на образование, загуба на слух, пушене и липса на физическа активност. Данните бяха представени на международната конференция на Асоциацията за Алцхаймер в Лондон, предаде Би Би Си. 

В момента около 47 милиона души страдат от деменция по света. Смята се, че до 2050 г. 131 млн. души вероятно ще живеят с това заболяване, изчисляват учените. 

9-те рискови фактора, които допринасят за развитието на деменция:

 

Напускането на училище преди 15-годишна възраст и загубата на слуха на средна възраст са главни рискови фактори за развитие на заболяването

 

  • Загуба на слуха на средна възраст – отговорна за 9% от риска да се развие болестта
  • Незавършено средно образование - 8%
  • Тютюнопушене  - 5%
  • Непотърсена ранна терапия при депресия - 4%
  • Липса на физическа активност  - 3%
  • Социална изолация  - 2%
  • Високо кръвно налягане  - 2%
  • Затлъстяване  - 1%
  • Диабет тип 2  - 1%

 

Учените смятат, че тези рискови фактори са потенциално обратими – до около 35%. За другите 65% риск от деменция се смята, че не могат да бъдат предотвратени. „Макар че деменцията се диагностицира на по-късен етап в живота, промените в мозъка обикновено започват да се развиват години по-рано. Мерките сега ще подобрят значително живота на хората с деменция и техните семейства и ще преобразят бъдещето на обществото“, коментира ръководителят на изследването проф. Гил Ливингстън от University College London.

 

Напускането на училище преди 15-годишна възраст и загубата на слуха на средна възраст са главни рискови фактори за развитие на заболяването

 

Изследването комбинира работата на 24 експерти от различни държави. Главният извод от него е, че факторите, обуславящи начина ни на живот, играят важна роля при увеличаването или намаляването на риска от деменция  за всеки един индивид. Изследването изучава ползите от изграждането на т.нар. когнитивен резерв, който означава укрепване на мрежите на мозъка, така че той да продължи да функционира по-късно през живота независимо от настъпилите увреди.  

Един от главните рискови фактори за развиване на заболяването се смята напускането на образователната система под 15-годишна възраст. Учените смятат, че хората, които продължат да учат през целия си живот, е по-вероятно да изградят допълнителни резерви в мозъка. 

Другият голям рисков фактор е загубата на слуха на средна възраст. Това може да отнеме възможността човек да живее в богата в когнитивно отношение околна среда и да доведе до социална изолация и депресираност. Те от своя страна са сред потенцилните фактори за развитието на деменция, които са предотвратими. 

Положителни промени

Друг основен извод в доклада е, че това, което е добре за сърцето, е добре и за мозъка. Ако човек не пуши, прави упражнения, поддържа здравословно тегло и контролира високото кръвно и диабета, той може да намали риска от развитие на деменция, както и сърдечно заболяване и рак.

Изследователите подчертават, че те не са имали достатъчно данни да включат диетични фактори или алкохол в своите изчисления, но смятат, че и двата фактора са достатъчно важни. 

„Макар че не е неизбежна, деменцията в момента се очертава като най-големият убиец на XXI век. Всички трябва да сме наясно с рисковете и да започнем да правим позитивни промени в начина си на живот“, коментира д-р Дъг Браун, директор на изследователския център към Общество за алцхаймер, Великобритания.

Коментари