Публикация

Д-р М. Георгиева: Няма нарушения в Центъра за асистирана репродукция

Д-р М. Георгиева: Няма нарушения в Центъра за асистирана репродукция

От Сметната палата били впечатлени от скромния екип, свършил толкова работа, спазвайки правилата „точка по точка“


В Центъра за асистирана репродукция няма нарушения. Ние сме административна структура, която подлежи на одит и контрол от всички други институции. Разпределяме обществен ресурс все пак.

Това заяви директорът на структурата д-р Мария Георгиева пред БНТ в коментар на резултатите от одита на Сметната палата за дейността на центъра.

По думите й инвитро центърът „е най-хубавото нещо, което се е случило през последните години в нашата държава“.

Тя благодари на експертите от Сметната палата, които са разгледали дейността на центъра и подчерта, че те са били впечатлени от скромния екип, извършил толкова много работа – „по разписването на правила, на процедури, които се спазват „точка по точка“. Те са установили и това, че финансирането не е достатъчно.

В тази връзка искам да кажа, че действително не е достатъчно, защото ние годишно приемаме по около 4000 заявления от нуждаещи се пациентки. Вече четвърта година 12 млн. лв. ни е бюджетът за финансиране на инвитро,  като те стигат за около 3000 процедури. Тези 1000 годишно от 2014-а, одобрени, чакащи ред за финансиране, минават в следващата година. Така постепенно се натрупаха около 3000 одобрени пациентки, чакащи подпомагане, поясни д-р Георгиева.

Тя припомни думите на премиера, че инвитро процедури ще бъдат финансирани по медицинска целесъобразност. „Отговорност ще носят специалистите, които преценяват тази медицинска целесъобразност във връзка със състоянието на всяка жена, на която ще предложат такава процедура. Процедурите не може да се правят до добезкрай, тъй като в медицината основен е принципът преди всичко да не вреди на пациентите“, отбеляза директорът на инвитро центъра.

Д-р Георгиева посочи, че съгласно правилника на центъра жени, ненавършили 43 години, могат да кандидатстват за инвитро процедури. Проучванията показват, че около 150 000 двойки в България имат нужда от асистиране на репродукцията.

Успеваемостта на инвитро процедурите у нас е 28%, което по думите й, ни нарежда на едно много добро европейско ниво. От процедури, финансирани през 2016 г., са се родили още 500 деца, съобщи директорът на инвитро центъра.

Д-р Мария Георгиева предупреди младите жени да не отлагат първата си бременност дълго във времето, тъй като това намалява шансовете им за естествено забременяване и раждане.
В заключение директорът на Центъра за асистирана репродукция подчерта за втори път, че в доклада от одита пише, че няма нарушения. 

Там са писали само, че съществува някакъв риск, който е контролиран риск. Всичко подлежи на контрол - предварителен, последващ и т.н., допълни д-р Георгиева.

Коментари