Публикация

Д-р Г. Павлова: Проблемите в здравеопазването са пряко свързани с националната сигурност на страната

Д-р Г. Павлова: Проблемите в здравеопазването са пряко свързани с националната сигурност на страната

На работна среща бяха обсъдени и въпросите за достъпа на пациентите до системата, недостатъчната осигуреност със специалисти в малките населени места


Приближаващата кадрова катастрофа в здравната система, нарастващата агресия към медиците и очакваната като резултат от това засилена миграция са пряко свързани с националната сигурност на страната.

Това каза д-р Галинка Павлова, заместник-председател на Българския лекарски съюз, на среща със секретаря по социални политики и здравеопазване на президента Гълъб Донев и с председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. 

По време на инициираната от администрацията на президента среща, която се проведе на 15 юли на „Дондуков“ 2, представителите на двете съсловни организации изразиха очакването си за подкрепа от страна на президентската институция по въпроси, свързани със здравеопазването.

Милка Василева представи трудностите пред специалистите по здравни грижи и акушерките, които най-често са свързани с условията за работа и заплащането на труда им.  

Бяха обсъдени и въпросите за достъпа на пациентите до здравната система, недостатъчната осигуреност със специалисти в малките населени места, значителната и често необоснована разлика в заплащането на труда на медиците и други.

Секретарят по социални политики и здравеопазване Гълъб Донев съобщи, че предстои сформирането на социално-икономически обществен съвет към президента. Направлението за социални дейности ще се оглави от него. Той се ангажира експерти на БЛС и БАПЗГ да получат покана за участие в работните заседания на съвета, които ще са пряко свързани с темата здравеопазване. 

Коментари